Balkander: "Alltid lika härligt att få se världsklass"

Det är alltid lika härligt att få se världsklass. Säger bara Tommi Vaiho, världens just nu bästa Gaismålvakt. Vilka räddningar, vilken insats, vilken poängräddare.

ANNONS
|

Men vet också när man har sett en match där det ena laget i spelet är överlägset det andra, som nu, när Öis i princip körde över Gais och skapade högvis med kvalificerade målchanser.

Hela Öis lag imponerade, från backlinje (som visserligen inte utsattes för så många attacker), via mittfält (briljant) till anfallspar (rörligt, starkt, närvarande).

Jag vet att Marcus Lantz inte vill se enbart Marcus Lantz-fotboll i sitt lag. Just nu har han båda delar. I årets Öis finns så många bollvinnare, så mycket kollegialitet och så mycket finess att det är en gåta att laget inte lyckas avgöra detta färgsprakande valborgsderby till sin fördel.

ANNONS

Det talades en del om matchens kvalitet. Var Gais-Öis en bra match? Gais-Öis var en bra match. Vi fick en hel del genomtänkta kombinationer, mängder med fantastiska dueller i straffområdet (företrädelsevis vid Öis hörnor), kanske lite väl tuffa dueller, men en domare som i alla fall visste var han hade sina kort.

Marcus Lantz var både bitter och stolt, Benjamin Westman talade om blotta förskräckelsen och oerhört stora hjärtan.

För det skall framhållas: Gais defensiva insats och prestation kommer inte av sig själv. Många, förutom Tommi Vaiho, gjorde starka insatser, framför allt i luften, där Steven Old, Björn Andersson och Calle Nyström utmärkte sig.

Jag vill hålla mig kvar lite vid Öis passningsspel. Det är – även på den här nivån – mycket vägvinnande och underhållande. Jakob Lindström utsågs till matchens bästa öisare, man kunde lika gärna ha valt Sebastian Ohlsson, Andreas Östling eller Daniel Paulson.

De har nu, efter fem omgångar i superettan, fått vittring. De vet att de håller, de vet att deras taktik och frenesi fungerar även ett steg upp – och även om frustrationen bland de rödblå var stor i omklädningsrummet efteråt är känslan att ta med positiv.

ANNONS

Marcus Lantz vill inte tala om Öis som ett topplag. Jag förstår skälen bakom det. Ödmjukhet, fortsatt hårt arbete, inget snack.

Positivt: Ingen sprang in på planen i går. Så är också Mats Rosseli Olsen snart avstängd från alla fotbollsmatcher i Svensk Elitfotbolls regi. Noterade att det höjdes röster om att han inte borde få spela VM för Norge efter fylle- och vadslagsningsskandalen på IFK:s hemmamatch mot Malmö FF. Bra idé.

En sak till: Alla ni andra, ni Frölundaspelare och sponsorer som satt med i logen och triggade Mats att springa in.

När träder ni fram och tar ert ansvar?

Gå till botten med detta, Frölunda.

Vi ägnar oss alla åt olika fritidsaktiviteter. Jag lade knappa timmen på ett millopp i Lerum i samma lag som Torbjörn Nilsson. Stort i det lilla. Och sådant man kan berätta om på framtida fester.

• • •

Plus

Inför matchen spreds budskap med viss humoristisk underton om att alla var välkomna till derbyt, förutom spelare och ledare i Frölunda Indians. Det är så bilden av en svensk mästare svärtats de senaste dagarna. Gör något åt det, Mats Grauers!

Minus

Jag älskade hettan, duellerna, intensiteten och kampen. Däremot kändes elva gula kort som något för mycket. Väl?

ANNONS
ANNONS