Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Balkander: "Är det någon gång vi kan ta Frankrike är det nu"

Segrar är aldrig en mans verk. Även om Janne Andersson skall hyllas, dels för uttagningen av Ola Toivonen, dels för fingertoppskänslan att låta honom starta, var det här lika mycket en taktisk triumf, byggd på Jonas Therns spionrapport, genomförd av en grupp spelare som förstår, som vill, som kan.

Jag såg denna kylslagna kväll på Friends Arena linjer jag inte uppfattat sedan Lars Lagerbäcks dagar, en kollektiv passningskvalitet och spelidé vi saknat sedan … Anders Svensson var som bäst? Det bästa är att det hänger ihop, att det jobbas för varandra och att spelarna som får ansvaret tar det.

Ingen i det svenska laget som till slut gjorde slarvsylta av Bulgarien lutade sig mot någon annan, förlitade sig på en enskild.

Det här var kvällen smekmånaden tog slut, då en hygglig defensiv mot Nederländerna och en någorlunda offensiv mot Luxemburg skulle förenas i något annat, något bättre mot Bulgarien. Och som alltid i fotboll hänger saker ihop. Gör de inte det blir det lätt kramp och pannkaka.

Janne Andersson har sökt både uppställning och samhandling, både individer och personligheter.

Vem kunde tro att Janne Andersson skulle ersätta Zlatan Ibrahimovic med Ola Toivonen? Vem kunde ana att Sverige skulle finna både energi, anfallskombinationer och spelglädje på ett sätt vi saknat länge.

Det finns ingen anledning att hymla. Svensk landslagsfotboll saknar Zlatan Ibrahimovic på mängder av vis. Det är delvis för att han valt att lägga landslagströjan på hyllan endast 21 777 var på plats nu. Det är delvis därför Janne Andersson fått den omöjliga frågan om hur han, som ny förbundskapten, skall kunna ersätta Zlatan.

Det går förstås inte, men den här kvällen var det ingen som ställde den frågan.

Som Kim Källström uttryckte i sitt Sommar. Landslaget fram till EM var Zlatans landslag. Det Janne Andersson på rekordtid lyckats skapa nu är ett kollektiv.

Mot Bulgarien skall många hyllas. Victor Nilsson Lindelöf (igen) förstås, Ola Toivonen absolut, men också Oscar Hiljemark som nu fick en liknande roll han hade under U21-slutspelet förra sommaren; överallt och ingenstans. Och tänk att Emil Krafth fick en offensiv nyckelroll direkt!

Det är Frankrike nästa. Omöjliga Frankrike, samma Frankrike som Lars Lagerbäcks Island stötte på i sommarens EM-kvartsfinal och föll pladask mot.

Är det någon gång Sverige skall besegra Frankrike i en tävlingsmatch i Frankrike så är det med Janne Andersson, Peter Wettergren, Lars Lagerbäck, Tom Prahl och Jonas Thern i ledarstaben.

Det kan bli en bra höst det här.

Vem är förresten players managers nuförtiden?