Bale ska avgöra slaget om Storbritannien

Wales och Nordirland har överraskat stort i EM. I dag gör nationerna upp i åttondelsfinal.

ANNONS
|

Samtliga fyra nationer från de brittiska öarna har överraskande lyckats avancera till åttondelsfinal i EM. Att England skulle nå dit hade nog de flesta räknat med. Att Irland och Wales skulle göra det? Ja, kanske. Men att Nordirland skulle vara bland de 16 bästa var det nog inte många som hade kunnat förutspå. I dag tar detgrönklädda superkollektivet sig an ett Wales anförda av storstjärnorna Gareth Bale och Aaron Ramsey.

På vägen fram till åttondelsfinalen blev det två vinster och en förlust för Wales. Efter premiärvinsten mot Slovakien fick walesarna efter ett sent målse sig besegrade av ärkefienden, England, innan man i den avslutande omgången körde över ett håglöst Ryssland. Resultaten innebar att Wales tog hand om slutsegern i grupp B.

ANNONS

För Nordirlands del inleddes mästerskapet med en 0-1-förlust mot Polen, innan EM-debutanterna chockade fotbolls-Europa med att vinna över Ukraina. Gruppspelet avslutade man med att förlora mot de regerande världsmästarna Tyskland. De tre poängen räckte för att Nordirland, som utöver det starka kollektivet på planen har profilerat sig för det massiva stödet laget fått från läktarplats, skulle gåvidare som en av de bästa grupptreorna.

Matchen mellan de brittiska skrällarnahar fått stor uppmärksamhet i Storbritannien. Och på förhand är det Wales, med Gareth Bale i hysterisk målform,som pekas ut som den stora favoriten. Värt att notera är att Nordirland har åtta raka matcher utan seger mot dagens motståndare. Senast de lyckades besegra Wales var i maj 1980. Totalt har lagen mött varandra 95 gånger. Wales har vunnit 44 av matcherna, Nordirland 25, resten har slutat med kryss.

Enligt BBC är båda lagen helt skadefria inför matchen. Och enligt sajtenfinnsdet bara ett frågetecken för den walesiska förbundskaptenen, Chris Coleman. Och det är vem han ska starta med bredvid Gareth Bale i anfallet. Sam Vokes, Jonny Williams och Hal Robson-Kanu gör upp om platsen.

Nordirlands tränare Michael O´Neill väntas starta med samma lag som förlorade med uddamålet mot Tyskland.

Vinnaren i mötet ställs mot Belgien eller Ungern i kvartsfinal.

ANNONS
ANNONS