Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/18

Bakom kulisserna i Champions League-studion

Tio minuter före direktsändning spelas en av Ulf Lundells mest ledsna låtar på hög volym i tv-studion. Det är experten Erik Niva som vill komma i stämning. Häng med på en målglad kväll i Champions League-studion!

Vid femtiden på eftermiddagen droppar Viasat-profilerna in i mediekoncernen MTG:s hus på Ringvägen på Södermalm. Först kommer programledaren Ola Wenström i hoodie och jeans. 

– Jag skulle nog tappa trovärdighet om jag körde en sändning i de här kläderna, säger han. 

– Eller inte! Prova! Det kunde vara spännande, replikerar Erik Niva, som anländer nästan samtidigt och också bär ledig vardagsutstyrsel.

Lars Lagerbäck däremot kommer i kostym och är betydligt mer proper än på landslagsbänkarna.

Tommy Bark är fotbollschef på Viasat och bestämmer över Champions League-sändningarna. Han samlar de tre som ska synas i rutan – och de 15 andra i produktionsteamet. 

"Massa snack om kebab"

Han drar körschemat, och det är en massa snack om kebab hit och kebab dit. Ola Wenström lutar sig fram och viskar:

– När vi säger kebab så menar vi att vi ska köra ett förinspelat inslag som är fullproppat med godsaker – precis som en kebab… Det är väldigt internt och måste ju låta helt obegripligt. 
Även för någon som inte jobbar med tv är det lätt att förstå att det här handlar om ett synnerligen rutinerat gäng. Frågorna är få, oklarheterna färre. 

– Alla här har kört minst 100 Champions League-sändningar, känns det som. Det är inte så att vi enbart går på rutin, det skulle vara livsfarligt, men alla kan sitt jobb och är superproffsiga. Ändå känner man sig aldrig lugn en sändningsdag. Man tvingar i sig lunch och även lite mat som vi får hit via catering, man är liksom inte hungrig sådana här dagar, säger Tommy Bark i väntan på den gräddstuvade pytt-i-pannan. 

​* * *
Per Nunstedt är sportchef för hela Viasat. Han syns och hörs när han gör entré. Han lattjar lite med sin klipska telefon och gör ett inslag för en sorts personlig kanal på Instagram Stories – en internetfunktion som Erik Niva aldrig har hört talas om. Nunstedt sänder live och i samma ögonblick som sändningen är över försvinner innehållet från nätet för gott. 

– Alltså, hur många tittare har du egentligen? frågar Niva.
– 220, svarar Nunstedt när hans minuter som kombinerad kameraman och reporter i den egna telefonen är över. 

"Går inte att köpa sig framgång" 

Bark, Wenström, Niva och Lagerbäck samlar sig. 
– Har du extra koll på Manchester City ikväll, Lasse? frågar Ola.
– Absolut, svarar Lagerbäck. 
– Jag tänkte prata om ekonomin i fotbolls-Europa, hur City har den ekonomi som växer mest medan Monaco har gått åt motsatt håll, säger Niva. 
– Det är därför det är så bra med landslagsfotboll – där går det inte att köpa sig till framgång, kontrar Lagerbäck. 

Så håller de på. Snackar och spånar.
Lars Lagerbäck:

– Jag vill gärna ta upp lite statistik. Att Manchester City i snitt släpper in 1,16 mål i ligan och 1,67 i Europa. Med så många insläppta mål vinner man inga mästerskap. Sedan kan jag berätta lite om Monacos anfallsspel. Hur de kommer fram på kanterna och hur Falcao gör nästan alla sina mål inne i straffområdet.

– Bra, säger Ola Wenström. Vi ska också jämföra Citys backlinje med de försvarsspelare som Pep Guardiola hade i Barcelona och Bayern München. Det är … helt klart en viss skillnad. 
– Det är det. Jag kan ta det, svarar Lagerbäck. 

* * *
Sminkösen Frida Wessman pudrar herrarna. Ola Wenström öppnar ett plåtskåp inne i sminkrummet, tar fram en skjorta och börjar stryka. 
– Jag brukar ha vit – men i kväll kör jag med en ljusblå. Men jag fuskar lite. Jag gör en tv-strykning – jag stryker bara framsidan, säger han. 

"Det är då det händer"

Erik Niva pratar om Kenya och revolutioner och exotiska resmål med Frida. Lars Lagerbäck bara njuter av att bli ompysslad och för en stund känns det som om han tänker somna.
Ola Wenström ser avslappnad ut inför kvällens sändning:

– Det är när kameran går igång som … det händer! Det går inte att vara laddad eller nervös någon timme före sändning, då skulle energin ta slut. Ibland kanske man tänker att det här inte är ett riktigt jobb, men hur många jobb är det? Jag menar, för vår publik är det vi gör oerhört viktigt. Jag försöker undvika att ha några manér – jag vill bara vara mig själv.
Mellan sju och kvart i åtta generalrepeteras kvällens sändning i studion. Ljudet ska sitta, inslagen ska vara tajmade, alla ska veta när de ska säga något. 

Den studio som ser så flashig ut hemma från tv-soffan är inte lika fräck i verkligheten. Några stora tv-skärmar, en liten ramp med ett svart runt bord och tre stolar – men i övrigt är det stora tomma ytor, massor av sladdar och enorma kameror som glider på skenor i mörkret.
Tio i åtta störs lugnet före allvaret av att Erik Niva börjar strömma musik. Han spelar Ulf Lundell; passande eftersom artisten i många år bodde på just Ringvägen, men ”Naken nerför gatan” är en av Lundells mest sorgsna sånger och saknar en uppiggande effekt i både text och ton.

– Det finns mycket Lundell på min spellista, men det är en slump att just den låten gick på – jag kör listan på shuffle, säger Niva.

Champions League-hymnen spelas. Erik Niva stänger av musiken. Ola Wenström tar ett par kliv ner från den upphöjda lilla scenen, tittar in i kameran, och hälsar tv-tittarna välkomna till ännu en späckad, hyperintressant Champions League-kväll.

Pratet sitter. Lars Lagerbäck skämtar lite om sitt nya jobb som förbundskapten i Norge, Erik Niva grottar ner sig i ekonomiska skillnader i fotbolls-Europa. Med åtta minuter kvar till avspark är det dags för ett kortare reklamavbrott. 
– Okej, vad gör vi när vi kommer in igen sista gången före avspark? frågar Ola Wenström. 
– Jag tänkte att jag kanske kunde dra lite statistik och det där om att City släpper in alldeles för många mål för att kunna vinna någonting, säger Lagerbäck. 

* * *
När matcherna rullar hämtas det kaffe och slappnas av. Erik Niva sitter som en oborstad skolpojke med fötterna på det högblanka svarta bordet och sin laptop framför sig. Lars Lagerbäck får en helt egen tv-skärm och pratar väldigt mycket med kontrollrummet.

– Den där situationen när Touré tappade bollen, den vill jag ha. 

Och:

– Det är en fast situation och de står och kvartar! Det vill jag prata om. Och bolltappet, allt bolltapp, det är inte klokt vilket bolltapp!

"Bort med fuskarna" 

När Sergio Agüero i Manchester City går omkull tror alla att det ska bli straff. När domaren istället ger argentinaren gult kort för filmning utbrister Lagerbäck:

– Helt rätt! Bort med fuskarna!

Så där pågår det. Och det blir en hektisk kväll eftersom City slår Monaco med 5–3, samtidigt som Atlético Madrid vinner med 4–2 mot Leverkusen. 

Det går aldrig att förutse vad som kommer att hända under en Champions League-kväll. Det enda som är säkert är att det efter en tisdagssändning kommer en ny redan nästa kväll. Och att Ola Wenström inte kommer att somna förrän tidigast klockan två på natten. Det är först då som det mesta adrenalinet har lämnat kroppen.