Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Backar efter tårarna: "Måste självklart inte sjunga"

Nye förbundskaptenen Janne Andersson utspel om vikten av att sjunga nationalsången fick Astrit Ajdarevic att reagera starkt. Nu tar förbundskaptenen ett steg tillbaka. - Det är självklart inget tvång på något sätt, säger han till förbundets hemsida.

Det var i Janne Anderssons sommarprat som han avslutade med att uppmana alla landslagsspelare att sjunga med i nationalsången genom att bland annat säga:

"Så lyssna nu om du står på gräsmattan inför avspark, lär dig texten, för denna sång sjunger vi tillsammans med fansen."

Astrit Ajdarevic som är lagkapten för OS-laget är en av spelarna som inte sjunger med i nationalsången och han reagerade starkt när han fick frågor om detta på presskonferensen efter matchen mot Japan.

- Jag pratar för alla här med utländsk bakgrund, alla kommer från svåra omständigheter. Man ska aldrig ta ifrån det från en människa, aldrig, aldrig, aldrig. Det gäller att ställa frågan "Varför gör vi det?". Det handlar inte om att man inte känner sig stolt. För det vi har gjort här har vi gjort för att vi är stolta över att representera det här landslaget, sade Astrit Ajdarevic.

Läs mer: Ajdarevic tårögd: "Har inget med fotboll att göra"

Efter det backar nu Janne Andersson och menar att han aldrig menat att det var ett krav att sjunga nationalsången.

- Jag förstår om det kanske tolkades så och jag håller med om att det inte blev bra, vilket jag är ledsen för. Jag var helt enkelt inte tillräckligt tydlig med vad jag menade, säger han till Fotbollförbundets hemsida.

Han säger att han har den största respekt för alla spelare som av någon anledning inte vill stämma in i sången.

- Jag menade att det finns ett symbolvärde i att vi gör det tillsammans med våra supportrar, som offrar väldigt mycket och delar vår tro på att vi ska vinna våra matcher. Men, som sagt, det är självklart inget tvång på något sätt.