Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/8

Bénie Traorés superkväll – låg bakom segern mot Utsikten

BK Häcken är vidare till gruppspelet i Svenska cupen efter en komfortabel seger mot Utsiktens BK. Ett i stort sett ordinarie Häcken blev några klasser för stora för Division 1-motståndet och vann med hela 5–1.
– Jag är nöjd med att vi gör många fina mål och vi kontrollerar egentligen matchen från start till slut, säger tränare Per-Mathias Högmo efteråt.

Göteborgsderby vankades när BK Häcken åkte till Ruddalen Arena för att ta sig an Utsiktens BK i den andra omgången av Svenska cupen. I prispotten fanns en biljett till vårvinterns gruppspel av cupen, dit båda lagen tog sig i fjol.

Trots ett par serienivåer svagare motstånd valde Häckenbossen Per-Mathias Högmo att ställa upp med en startelva snarlik den i helgens allsvenska haveri mot Degerfors(0–3).

Med undantag för Daleho Irandust som lämnades utanför matchtruppen.

LÄS MER: Häcken nollade och straffade av Degerfors

Utsiktens BK hade fram till förlusten mot IFK Malmö senast radat upp nio matcher utan underlag i Division 1.

Men det var aldrig något snack om saken vem som var det bättre laget denna afton.

Domare Joakim Östling hann knappt blåsa igång innan en framrusande Bénie Traoré tog med sig ett instick i offensivt straffområde och satte dit 1–0.

En minut och 25 sekunder stod det på matchklockan.

Sex minuter senare fick de tillresta Häcken-fansen brista ut i sång för första gången för dagen. Patrik Wålemark roffade åt sig bollen på mitten av ”Kikens” planhalva, löpte ner till målområdet och hittade in till Jeremejeff som kunde fördubbla Häckens ledning.

”Hisingen, Hisingen”, hördes det på ena långsidan.

Utsiktens tränare Bosko Orovic försökte sedan att mana på sitt gäng från sidlinjen med klassiska coachfraser som ”Håll linjen!” och ”Attackera snabbare!!”. Det gav en viss effekt då hemmalaget började agera mer disciplinerat i försvaret samtidigt som man hotade i de offensiva omställningarna.

Men Häcken behöll lugnet, fortsatte föra spelet och såg farliga ut varje gång man kom rättvända mot Utsiktens försvar.

De två målskyttarna Traoré och Jeremejeff fick ytterligare vars en klar målchans men assisterade vinkade för offside vid båda tillfällena.

Paus och tvåmålsledning för Häcken.

LÄS MER: Så blev Häcken allsvenskans fulaste lag

Traoré släckte ”Kikens” hopp

Inledningen på den andra halvleken blev motsatsen till den första.

Sju byten gjordes i paus, fyra hos Utsikten och tre hos Häcken. Efter en och en halv minut hade två av Utsiktens nyinsatta spelare fixat fram reduceringen.

Lucas Hedlund högg på en djupledsboll, skakade av sig Joona Toivio och hittade fram till Albin Skoglund som satte dit reduceringen.

2–1 och matchen kändes öppen och levande för första gången i kväll.

LÄS MER: Karl Bohm möter sin tidigare klubb Häcken med Utsikten

Men så fick Bénie Traoré ställa upp i 50 meter flygande start. Inte en Utsikten-spelare i närheten och då var det inte heller någon som skulle hinna i fatt 18-åringen. Hela vägen fram till mål med boll och en chipp senare stod det 3–1 på resultattavlan.

– Han fick verkligen visa upp sig i dag. Han är svårstoppad i kontringarna och djupledsspelet, säger Per-Mathias Högmo efteråt.

Det brukar heta att ett lag är som mest sårbart efter att man gjort mål. I dag var det tvärtom.

Någon minut senare spelade tvåmålsskytten Traoré fram till Leo Bengtsson som kyligt placerade in Häckens fjärde mål bakom Eddie Ludvigsson i Utsikten-målet.

– De här matcherna lever sitt eget liv oftast. Vi möter ett bra lag som ligger i toppen av sin serie och så fort vi tappar lite så går de upp och matchen blir jämn. Det är därför som jag är så nöjd med spelarnas inställning i dag. Det var professionell attityd från första sekund, säger Per-Mathias Högmo.

Det skulle bli en femma också innan visselpipan ljöd för sista gången i dag.

Häcken fick frispark 30 meter från mål och inbytte Jasse Tuominen gjorde något man oftast bara får göra när man leder en cupmatch med tre måls marginal.

Han gick på full kraft, bollen susade förbi muren och in vid den högra stolproteln. Ett kollektivt ”oooh” hördes på Ruddalen, följt av applåder.

Utsikten fick två bra lägen i slutet av matchen, men mer intressant än så blev det inte.

Häcken går vidare till gruppspel i Svenska cupen efter en komfortabel seger med 5–1.

– Jag är nöjd med att vi gör många fina mål och att vi kontrollerar matchen från start till slut, säger tränare Per-Mathias Högmo.

LÄS MER: Høgmo om bortdömda reduceringen: ”Är inte offside”

Fakta:

Så startade BK Häcken:

(4-3-3): Peter Abrahamsson – Yannick Adjoumani(Kristoffer Lund 62’), Tobias Carlsson, Joona Toivio, Godswill Ekpolo(Valgeir Fridriksson 46’) – Gustav Berggren, Alexander Faltsetas, Tobias Heintz – Bénie Traoré(Samir Maarouf 72’), Alexander Jeremejeff(Jasse Tuominen 46’), Patrik Wålemark(Leo Bengtsson 46’)

Så startade Utsiktens BK:

(5-4-1): Eddie Ludvigsson – Emir Bosnic, Erik Gunnarsson, Jesper Brandt(Andreas Jernarp 68’), Jakob Hedenquist(Alexander Angelin 46’), Erik Westermark – Andreas Öhman(Karl Bohm 46’), Mirad Garza(Albin Skoglund 46’), Predrag Randelovic, Bragi Bergisson – Ylli Podrimcaku(Lucas Hedlund 46’)

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.