Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Bästa vännerna återförenade i Häcken: "Blir speciellt"

Bästa kompisar redan som femåringar i Landskrona. Nu återförenas Alexander Farnerud och Rasmus Lindgren i BK Häcken. – Det blir speciellt att få spela tillsammans igen, säger Rasmus Lindgren.

Först mittbacken Lindgren, nu mittfältaren Alexander Farnerud. BK Häcken rustar för slutstrid i allsvenskan – och för framtiden. I dag väntar cupmatch mot division 4-laget Växjö BK, på söndag allsvensk hemmamatch mot Östersunds FK. 
Tanken är att nyförvärvet Alexander Farnerud (Torino) skall slussas in försiktigt, Rasmus Lindgren är avstängd på söndag. 
– När jag spelade 90 minuter senast? Jag tror att jag hade en B-lagsmatch i Italien på våren. Jag vet att jag inte är i toppform, men kroppens muskulära fas är som den skall. Det är mer matchträning som behövs, säger Alexander Farnerud. 

Farnerud kan spela på Häckens samtliga tre centrala mittfältspositioner, men tränaren Peter Gerhardsson öppnar för spel även på en kant. 
– Jag tror att han kan konkurrera i många positioner, både från en kant och komma in i banan. Man vill hitta honom rättvänd med boll. Det är en väldigt skicklig passningsspelare som kan stå för assist. Sedan kan han också assistera till assist, säger Peter Gerhardsson.

Efter en lång fotbollsresa i Europa fastnade Alexander Farnerud för BK Häcken när han skulle flytta hem. 
– Det var ett långt övervägande. Några andra klubbar ryckte och erbjöd bra med pengar, det kändes inte rätt. Italienska nykomlingarna Crotone hade lämnat ett anbud, men jag valde Sverige.
– Sedan blev Häcken den klubben som fick mig att känna att det blev rätt. Jag träffade sportdirektören Sonny (Karlsson) och fick en bra magkänsla av honom. Sedan gjorde vi klart.

Hur mycket spelade det roll att du har brorsan (Pontus) här?
– Såklart, han är här i Göteborg lite och arbetar. Sedan har jag en ungdomskompis, Rasmus Lindgren, som är här. Och sedan känner jag Martin Ericsson sedan tiden i Bröndby. ”Krickan” (Christoffer Källqvist) spelade jag med i U21-landslaget, säger Alexander Farnerud. 

Farnerud om att spela med Lindgren igen:
– En ren tillfällighet att de valde oss två. Det blev bara rätt. Det skall bli skoj att spela ihop igen. Våra föräldrar umgicks. Och våra familjer med. Vi spelade ihop senast i 16-årsåldern. Jag gick upp i A-laget och han stack ut och blev ungdomsproffs
Lindgren på samma ämne: 
– Vi började i Landskrona Bois när vi var fem år. Sedan spelade vi tillsammans upp till 16-17 år, när han tog sig in i A-laget. Våra föräldrar var tränare i klubben, våra bröder är lika gamla och spelade tillsammans under hela sin uppväxt. Och är också bra polare. Min brorsa tog sig upp i A-laget och spelade som bäst i superettan med Bois. 
– Han (Alexander) kan hjälpa Häcken att ta sig vidare. Det skall vi väl försöka göra båda två, tillsammans med alla andra. Vi får hit en meriterad och otroligt bra spelare, säger Rasmus Lindgren.

För närvarande bor Alexander hemma hos Rasmus. 
– Han sköter sig okej, han är inte så krävande. Det är bara kul. Vi har inte träffats jättemycket de sista åren, säger Rasmus.

Båda har en liknande målbild.
– Jag vill att Häcken skall vara en toppklubb. Jag vill ta titlar. Komma ut i Europa. Det är mål som passar bra, säger Farnerud.
– Jag hoppas att laget skall ta kliv och att vi skall vara med och fajtas om guld de kommande åren. Jag vill vinna titlar, det är därför jag har kommit hit, säger Lindgren.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se