Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Bästa säsongen på fem år – då ligger sportchefen lågt: "Vill inte jinxa"

Bästa säsongen på fem år, första medaljstriden sedan 2012 – då försöker sportchefen förklara varför. – Ibland hittar man rätt igen, säger BK Häckens Sonny Karlsson.

Ni hör själva. Inte mycket till förklaring. Han sa förstås mer saker, dagen före IFK Norrköping borta, två poäng från en allsvensk andraplats efter att ha tagit 21 poäng de nio senaste matcherna.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

– Jag har varit nere på ett antal träningar de sista veckorna. Fler än tidigare. För att se de nya som ”Ragge”, Mervan och Yasin. Det har varit för jäkla bra träningar, alltså wow, riktigt, riktigt, bra, säger Sonny Karlsson och pratar som han aldrig har pratat förr.

"En harmoni i gruppen"

Med det sagt kom Halmstadsmatchen. En rätt jämn historia, men 3-0 till Häcken till slut. Följt av urladdningen mot Elfsborg.

– Vi har en harmoni i gruppen och har tragglat oss fram till något som kanske inte såg ut så från början, men nu ser det ut så, säger Sonny Karlsson vidare.

Från silverlaget 2012 återstår endast Christoffer Källqvist, som nästa säsong kombinerar målvaktstränaruppdrag i juniorlaget med backup-funktion i A-laget, Kari Arkivuo och Emil Wahlström.

– Truppen vi har i år är en av de bästa upplagorna vi har haft. Skillnaden i år är att vi har en meriterad trupp där man vet vad man får på ett annat sätt än tidigare. Det känns som att vi har en stabil stomme som vi har kryddat med nya spelare efter uppehållet, säger Emil Wahlström.

Färst insläppta i allsvenskan

Bland de organisatoriska förändringarna märks tillgång till läkare på varje träning, en extra naprapat, en PT på gymmet, kameror på träningarna och en tränare med ansvar för defensiven, Teddy Olausson.

Inget lag i allsvenskan har släppt in färre mål än Häckens 16.

– Vi har prioriterat försvarsspelet och har ett lite lägre utgångsläge; fler spelare på rätt sida och vi går inte iväg med riktigt så mycket folk som förut. Det är den kanske största skillnaden. Och att spelarna har köpt det konceptet, även under perioder när vi inte har gjort så mycket mål framåt, säger Teddy Olausson.

Stahre känner igen sig

Mikael Stahre har även tränat AIK och IFK Göteborg i allsvenskan. Han pekar på några saker som är typiskt för höstens Häckentrupp.

– Det är fler likheter än skillnader. Vi har bra mix med erfarna, yngre och utländska spelare. Sedan har vi några som Erik Friberg, Alexander Faltsetas och ”Mommo” Abubakari. De kör alltid. Det blir så mycket lättare för anfallarna att anfalla och försvararna att försvara; gubbar som alltid göra jobbet, säger Mikael Stahre.

– Det spelar ingen roll om det regnar, snöar, haglar eller om det är konstgräs eller gräs. Det tror jag är väldigt viktigt för ett lag. De gånger man har haft framgångsrika grupper som har varit med i tabelltoppen har man vissa likheter.

"Jag vill inte jinxa"

Häcken, som är allsvenskans mest formstarka lag, har sex av de sju mest formstarka motståndarna kvar att möta. Vårmötena gav en seger, tre oavgjorda och tre förluster.

Vad tror sportchefen Sonny Karlsson om avslutningen?

– Jag tror inte, jag hoppas mest. Jag vill inte jinxa det genom att tro för mycket, men jag ser att vi är i form men ser också att de andra går för jädra bra. Må bäste man vinna ungefär. Jag skulle bli besviken om vi hamnade sjua när vi ser ut som vi gör i dag.