Häckens Rene Makondele och Moestafa El Kabir inför årets första Göteborgsderby.
Häckens Rene Makondele och Moestafa El Kabir inför årets första Göteborgsderby.

Bästa anfallet ställs mot bästa försvaret

ANNONS
|

Häcken har imponerat under våren med ett anfallsspel som lett till 24 gjorda mål, flest i allsvenskan så här långt.

– Jag har inte sett Häcken jättemycket men det lilla jag har sett är kanske Sveriges bästa offensiv, ihop med Malmö. Det ska vi ha respekt för, säger Mattias Bjärsmyr.

Peter Gerhardssons lag har fyllt på med mycket folk och lyckats såra sina motståndare både centralt och på kanterna, och både i djupet och mellan lagdelarna. Nyckeln, enligt spelarna själva, är mod och tålamod.

– Många kombinationer stämmer bra, vi har många varianter i vårt passningsspel och många som kan göra mål. Alla kan producera i en match, alla kan avgöra, säger René Makondele.

ANNONS

Häcken är obesegrade på Gamla Ullevi i år och har stort självförtroende på sin nya hemmaplan. Hisingslaget har inte vunnit mot IFK Göteborg sedan april 2011 men laget går in med en stor tro på sitt spel.

– Jag tycker vi ska stå på oss. Presterar vi bra har vi stor chans att vinna. Men de är jävligt giftiga också, det gäller att inte bjuda på något, säger Simon Gustafson.

IFK Göteborg saknar Kjetil Waehler i mittförsvaret och Gustav Svensson i ytan framför mittbackarna men när Mattias Bjärsmyr får frågan hur IFK ska stoppa Häckens framgångsrika offensiv, så blir svaret en annan fråga.

– Vi har haft framgångsrikt försvarsspel, så hur ska de kunna ta sig igenom oss, kan man fråga då, säger IFK-kaptenen.

Inget lag i allsvenskan har släppt in färre mål än Blåvitt under vårsäsongen och vikarien i mittförsvaret tror inte att den defensiva stabiliteten ska påverkas av förändringarna i startelvan.

– Givetvis är det kanske lite mer speciellt i en backlinje, du lär känna dina medspelare. Jag har ju spelat i U21-laget, det måste du göra för att få positionsspelet, snacket, trafiken – för att hålla uppe någon slags matchform. Jag kommer göra mitt till hundra procent. Jag vill inte förstora upp saken – det är en boll, två lag och båda vill ha tre poäng, säger Hjalmar Jonsson.

ANNONS

Häcken är väl medvetna om IFK:s styrkor defensivt, men tror inte att det ska kunna stoppa dem i kväll.

– Det är samma som mot alla motståndare. Som vi gjorde mot Kalmar. De hade släppt in fem mål före den matchen, vi lyckades göra fyra. Vi ska göra de vanliga sakerna vi är bra på, både spela med djupledshot och kunna sticka in den mellan. Bara det att vi måste vara jävligt koncentrerade och noggranna, för de har bra spelare som kan hugga på omställningarna, säger Simon Gustafson.

ANNONS