Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Viktor Claesson. Bild: JOEL MARKLUND
Viktor Claesson. Bild: JOEL MARKLUND

Bäst under VM – nu kan Viktor Claesson ställas utanför

Han har varit en av landslagets mest pålitliga poängspelare de senaste åren. Ändå har Viktor Claesson ingen given plats i startelvan inför EM-premiären mot Spanien.
– Man är aldrig bättre än sin senaste landskamp, säger han.

Han hade gjort mål i de tre första EM-kvalmatcherna. Sedan åkte Viktor Claesson och det svenska landslaget till Spanien.

25 minuter i på mötet, som spelades den 11 juni 2019, skadade Claesson knäet. Det visade sig att korsbandet var av.

Nästan exakt två år senare reser Claesson och det svenska landslaget åter till Spanien. Den här gången för att inleda ett EM-slutspel. Om allt får Claesson att tänka på skadan?

– Nej, det är inte så att jag tänker att vi ska åka till Spanien och möta dem borta där jag gick sönder. Det här är som vilken mästerskapsmatch som helst, säger han som fick slita hårt för att ta sig tillbaka till fotbollsplanen. Som alltid när det gäller svåra knäskador.

LÄS MER: Poya Asbaghi: ”För mig är det här ett hedersuppdrag”

Nu är frågan om han är tillbaka på samma höga nivå som han höll 2019? Och även under VM 2018 där Claesson gjorde en assist i samtliga tre gruppspelsmatcher – och kanske var Sveriges genomgående allra bästa spelare?

– Det är svårt att säga. Man får ofta den frågan, om man är tillbaka där man var innan skadan. Jag tror inte att man kan tänka på det sättet. Man får leva i nuet och göra det så bra som möjligt. Vissa matcher känns bättre, vissa sämre, säger Claesson.

Ser sig själv som en tvåvägsmittfältare

Inför måndagens möte med Spanien tycks Viktor Claesson konkurrera med Sebastian Larsson om en startplats till höger på det svenska mittfältet. Det känns öppet om vem som får chansen.

– Det är inte så att vi spelare får någon förhandsinformation heller. De rullar runt på träningarna, vi ser inte vilka som ska spela och inte. Jag konkurrerar främst till höger och försöker göra det så bra som möjligt när jag får chansen. Jag vet också att om jag inte skulle starta i den första matchen så är det ett långt mästerskap med ett lite typ av annat motstånd senare. Blir det ett inhopp kommer jag göra det bästa av det, blir det en startplats så kommer jag göra det bästa av den, säger Claesson.

LÄS MER: Blågults svar – efter oroväckande bilderna på talangen

Vad talar för dig?

– Sebastian (Larsson) gör aldrig en dålig landskamp. Du vet exakt vad du får. Han har varit vår kapten hela året. Jag kanske bidrar med lite mer offensiv frejdighet, men samtidigt tycker jag att jag är ett bra defensivt alternativ också. Det är inte så att jag inte tar jobbet. Jag försöker vara en tvåvägsmittfältare.

Tycker du att du borde ha en given plats med tanke på de poäng du ändå har gjort i landslaget under de senaste åren?

– Nej, så tänker jag inte. Man är aldrig bättre än sin senaste landskamp. Emil (Forsberg) har varit fantastisk i de här två genrepen som vi har haft, så det vore konstigt om man flyttade på en så het spelare. Jag jobbar på och tror att jag kommer få några chanser. Då får jag visa att jag ska ha startplatsen.

Kan lämna Krasnodar i sommar

Vad gäller klubblagsfotbollen så har Viktor Claesson ett år kvar på sitt kontrakt med ryska Krasnodar.

Det har spekulerats i att det eventuellt kommer bli en flytt i sommar.

– Vi får se. Just nu fokuserar jag bara på mästerskapet. Jag har ett år kvar med Krasnodar, det är det jag har att förhålla mig till, säger Claesson.

– Man kan inte gå in i ett mästerskap och tänka: "Nu ska jag prestera för att komma iväg någonstans". Man måste fokusera på att göra det bästa för Sverige.

LÄS MER: Emil Forsbergs svar – på Luis Enriques utspel

Fakta: Startelvans andra "öppna" platser

Mittback: Victor Nilsson Lindelöf är given. Frågan är vem som ska spela bredvid honom? Filip Helander och Pontus Jansson finns där, men just nu känns nog Marcus Danielson som det mest troliga valet. Han startade ju både mot Finland och Armenien, till exempel.

Vänsterback: Ludwig Augustinsson säger att han är redo att spela igen efter sin skada. Frågan är om förbundskapten Janne Andersson väljer att kasta in honom redan i premiären? Pierre Bengtsson är alternativet.

Anfallare: Jordan Larsson kan räknas bort, men sedan? Marcus Berg, Alexander Isak, Robin Quaison ... Det känns helt öppet kring vilka två som kommer att kombineras ihop som anfallspar.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.