August Erlingmark om återkomsten till Blåvitt: ”Det lockade mig”

IFK Göteborgs hemvändare August Erlingmark är installerad på Kamratgården.
26-åringen har skrivit ett långt kontrakt, men är öppen med att han gärna vill testa spel utomlands igen.
– Jag hoppas nå en högre höjd vid ett eventuellt positionsbyte, säger han.

ANNONS
|

Efter två år i den grekiska klubben Atromitos återvänder August Erlingmark till klubben i sitt hjärta: IFK Göteborg.

Övergången presenterades under tisdagen. På onsdagen gjorde han sin första träning med laget på Kamratgården.

– Det känns väldigt stort. Det är kul att vara tillbaka och träna här igen och det är mycket känslor, säger 26-åringen efter passet och fortsätter:

– Jag har haft långa perioder här uppe innan och det är klart det är många minnen som väcks till liv igen.

"En dubbelmacka som landat jättebra”

Erlingmark berättar att kontakten med IFK Göteborg och klubbens tekniske direktör Ola Larsson inleddes redan i vintras.

Vad var det som lockade hit dig?

ANNONS

– Jag är glad och stolt över åren i Europa och hade kunnat fortsätta där, men kände att helheten var bäst här. Det var mycket som lockade hit mig. Det känns rätt och jag är skitglad.

26-åringen blev pappa till sitt första barn för bara tre veckor sedan. Det fanns också med i flyttkalkylen.

– Det har varit mycket på en gång. Det har varit en dubbelmacka som landat jättebra åt båda hållen. Allt har gått bra på alla plan och jag är jättelycklig för stunden.

August Erlingmark.
August Erlingmark. Bild: FREDRIK KARLSSON

Vill spela mittback

I Grekland har Erlingmark spelat övervägande flest matcher som defensiv mittfältare. I några matcher har han droppat ner som mittback, och det är faktiskt där han helst vill spela.

– Mina bästa matcher har varit där. Att spela mittback är en ambition jag har och det är något jag har tjatat om i typ fem år. Det har aldrig blivit något permanent av det tidigare.

Han fortsätter:

– Både jag och Blåvitt hoppas att vi kan landa i det. Vi har haft en dialog om positionen. Men vi får se, jag är en lagspelare och kommer alltid spela där de vill ha mig.

"Fått den frågan sen jag var 19”

Många IFK-supportrar har lyft fram Erlingmark som en framtida lagkapten. Han själv har inte hunnit reflektera så mycket över en ledande roll, samtidigt som frågan inte kommer som en chock.

ANNONS

– Det är inget jag tänkt på jättemycket, faktiskt. Det är en fråga som jag har fått sen jag var 19, 20 år. Det är inget nytt att höra, men nu finns både Gustav Svensson och Oscar Wendt som har ett gäng år på nacken och som leder laget på ett jättefint sätt.

Vad betyder det att du har fått höra det många gånger tidigare?

– Det är klart det smickrar. Man skulle inte tagit upp det om man inte såg potential. Men här och nu är det inget jag tänker på. Nu vill jag bara komma i gång med kroppen och hitta matchform så tidigt som möjligt.

Hur är matchformen nu?

– Jag har hållit i gång. Men det är skillnad att komma ut på en fotbollsplan i kollektiv träning. Jag gjorde min sista match i Grekland i april så det var ett tag sen.

Hemvändaren stänger inte dörren för framtida utlandsäventyr.
Hemvändaren stänger inte dörren för framtida utlandsäventyr. Bild: INTIME

Vill vidare i framtiden

Det skrivna kontraktet är långt och sträcker sig över 4,5 år.

Men det betyder inte att han är säker på att han vill vara i IFK Göteborg för alltid. Erlingmark stänger inte dörren för framtida klubbäventyr utomlands.

Har du kommit hem för att stanna?

– Nej, det skulle jag inte säga. Jag är 26 år. Jag skrev ett långt kontrakt för att jag ser något långsiktigt, men det är klart jag vill vidare. Så är det, säger han och fortsätter:

ANNONS

– Vi får se vart det tar mig, i och med ett eventuellt positionsbyte också, om man kan nå en högre höjd där. Den biten är lite oklar än. Men överlag kändes det bra att landa i ett långt avtal.

Hur ser du på det Blåvitt du kommer tillbaka till?

– Spännande. De nya tränarna verkar intressanta och bra. Jag gillar ledningen och hur klubben vill fortsätta framåt. Jag är positiv, och det känns som det finns en långsiktighet som har funnits mellan varven, men som nu känns som en större helhet.

Erlingmark har följt IFK Göteborg från Grekland – så mycket som han kunnat.

– Jag har kollat på matcherna. Vissa har krockat med mina egna matcher, men en del har jag sett. Min familj har varit kvar på läktaren även fast jag varit i Grekland och det är klart det funnits en kontakt kopplat till Blåvitt hela tiden.

Han avslutar med att beskriva sina känslor för klubben:

– Det är starka känslor, så klart. Det är mitt lag liksom. Det är bara så. Jag är uppväxt här i Göteborg och i och med familjen (pappa Magnus är legendar i klubben) och allt så är det klart att bandet är starkt.

ANNONS

Stefan Billborn och Ola Larsson om Erlingmark:

Stefan Billborn:

– Det är en uppsida att han är en kulturbärare här. Han är i en bra ålder. Han har varit utomlands och skaffat sig nyttig erfarenhet, och han vill spela här. Jag tycker det är tre bärande punkter som är jättemycket värt som säger att det finns alla förutsättningar för att det skulle kunna vara en jättebra rekrytering. Sen vilken roll han får, det är egentligen bara upp till honom att bevisa. Det finns hål att fylla i många aspekter.

Ola Larsson:

– Det är sällan man får hem en spelare i den här kategorin, i den åldern han är i. Jag ser honom som en spelare som blir ett grundfundament i det framtida bygget av Blåvitt. Det är därför vi skrev ett så långt avtal. Jag tycker att han har alla kvaliteter för att bli en stabil grund att bygga laget kring. Han har hjärta för den här klubben också så det känns helt rätt.

Klubbens tekniske direktör bekräftar att Erlingmark är värvad som mittback i första hand:

– Han kommer komma hit som mittback och sen får vi se hur vi spelar korten. Tanken är att han ska spela mittback.

LÄS MER:Värvningsanalys av August Erlingmark till IFK Göteborg

LÄS MER:August Erlingmark tillbaka i IFK Göteborg

LÄS MER:Ola Larsson om transferplanen och hemvändarspåret

ANNONS