”Att de får noll låter väldigt orättvist”

Albin Ekdal är kritisk till Fifaregeln att damklubbarna får noll kronor i ersättning för VM-spelare.
– Det ger lite dålig smak när man får höra det, säger landslagsmittfältaren.

ANNONS
|

Det var under tisdagen GP kunde berätta att de klubbar som har spelare i fotbolls-VM för damer får noll kronor i ersättning per dag, att jämföra med de 70 000 kronor en herrklubb får.

LÄS MER:Ökat miljonregn till herrklubbarna – damerna kvar på noll

– Jag fick reda på det här i dag, att de får 70 000. Det låter väldigt mycket. Att damklubbarna skall få noll låter väldigt orättvist såklart. Vad vi kan göra vet jag inte, uttryckte Albin Ekdal som spelar för Hamburger SV i Tyskland.

– Att Fifa har bestämt så låter inte rätt. Det ger lite dålig smak när man får höra det. Finns det något vi kan göra för att förändra det hade jag gärna hjälpt till på något sätt. Det är svårt att rå på Fifapamparna, lade han till.

ANNONS

LÄS MER:Seger riktar skarp kritik mot Fifa och Uefa

Ersättningen betalas ut från och med två veckor före VM-slutspelet, det vill säga 31 maj och fram till den dag laget åker ur. Det skulle i praktiken kunna innebära två miljoner kronor.

– Det handlar inte om oss. Det är mellan Fifa och klubbarna. Det är inga pengar som går till oss. Det är svårt att säga till vår klubb att vägra att ta emot, menade Albin Ekdal.

LÄS MER:"Inte konstigt att Sjögran vill banka huvudet i väggen"

"Kan förstå deras reaktion"

Marcus Berg uttalade sig också en skillnaderna i ersättningarna mellan dam- och herrklubbar med spelare i ett världsmästerskap.

– Jag läste det precis. Jag kan förstå deras frustration. Det är en fråga för Fifa. Konstigt att det är sådana stora skillnader. En fråga för Fifa hur de tänker och gör. De har säkert sina anledningar. Tråkigt för damfotbollen, säger Marcus Berg.

– Lyfta det kan man alltid göra. Svårt för oss eftersom det är de på de högsta posterna som tar besluten. Handlar väl om vad de får in i TV-avtal och reklam och där frågan ligger för dem.

– Om man ser det krasst så är det väl hur mycket de drar in kontra vad vi drar in. Där den stora frågan är. Hur man ska lyfta damfotbollen och dra in mer. Jag unnar dem allt. De gör samma jobb som oss och tjänar mindre. Jag har själv en dotter och vill att de ska ha samma förutsättningar som för oss.

ANNONS
ANNONS