Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Askims IK ordnar cup för flyktingar: Välkomna

Askims IK beslutade sig för att göra handling av ord och anordnade Välkommen Cup. En turnering där ensamkommande flyktingar fick spela med och mot svenska ungdomar.

Askims IK ville göra något för de ensamkommande flyktingar som kommit till Göteborg den senaste tiden. För en månad sedan kläcktes idén om en cup. I går blev tanken verklighet. När Välkommen Cup hölls i Hall of flames vid Frölundas brandstation spelades många heta matcher – men framförallt möttes flyktingar och svenska ungdomar i ett gemensamt sammanhang.

Afghanska språk blandades med göteborgska. Integration i praktiken. Det var det som var tanken när Reza Ahmadi kom med idén om en välkomstcup för ensamkommande flyktingar för en månad sedan.

– När jag var ny i Sverige ville jag bara spela fotboll och kunna komma ut från hemmet, säger han.

Reza vet vad han pratar om. 2012 kom han till Sverige. Snabbt började han spela fotboll och i dag är han en del av Askims juniorlag. Tillsammans med Gholam Reza Ahmadi, som spelar för klubbens P00-lag, kan han fungera som en förebild för de ensamkommande som medverkade i cupen. Genom fotbollen har de lärt sig språket och hittat vänner.

– Jag hade blivit jätteglad om någon hade gjort det här för mig när jag kom till Sverige, säger Gholam Reza Ahmadi.

Bakom ett av målen såldes kycklingkorv till ungdomarna. Ännu ett tecken på att alla var välkomna. Och namnet Välkommen Cup kände Reza gav helt rätt budskap.

– Vi vill säga välkomna hit. Att spela fotboll och skratta ihop är ett sätt att komma in i samhället, säger Reza Ahmadi.

Lars Kalméus är en av de vuxna som varit med och ansvarat för cupen. Men han menar att det är ungdomarna själva som gjort det mesta jobbet.

– Det viktigaste och roligaste att se har varit det engagemang och intresse som klubbens ungdomar har visat, säger han.

Turneringen spelades mellan tolv mixade lag med spelare från 15 år till seniorer. Några av de yngsta på plats var Tilde Landén och Alexandra Andersson från Askims F01-lag.

– Det här är något man aldrig har gjort förut, säger Tilde Landén.

– Kul att man får umgås med andra än man brukar även om de inte kan språket, säger Alexandra Andersson.

När Reza Ahmadi snyggt nickade in en lång boll i mål klappade många av de knappt hundra personerna i hallen händerna. Reza jublade och gjorde high-five med både motståndare och domare på vägen tillbaka till egen planhalva.

Han menar att Välkommen Cup är till för att skapa glädje för personer som inte alltid har det så lätt.

– När man är på hemmet är det lätt att bli deppig. Det är lätt att tänka på sin familj och på sitt uppehållstillstånd, säger han och pekar på en grupp ensamkommande killar som sitter längs med en av gympasalens väggar.

– Kolla! De skrattar och har det bra här.

Killarna han pekar på heter Ikram, Ali Reza, Ali Husseini och Ali Shoukat. De känner varandra sedan länge. Innan flykten till Sverige bodde de på samma gata i Pakistan. Nu är de samlade igen, många hundratals mil bort och flera år senare. Ali Shoukat och Ali Reza bär Arsenals röda hemmatröja. Den matchar de svenska ungdomarnas kläder med Askim likadana färger. Och de verkar inte spela någon roll vilket land man kommer ifrån, en fotbollsturnering är lika kul oavsett bakgrund.

– Det är roligt att spela med svenskar. De bråkar inte så mycket på planen som vi brukar göra när vi spelar, säger Ali Reza och får medhåll av Ali Husseini.

– Det är kul att träffa nytt folk. En sån här turnering ger mycket, säger han.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.