Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Askebrand: "Det blir avgörande vilka vi får in"

Örgrytes säsong avslutades med stor dramatik och kontraktet säkrades i grevens tid. Nu berättar klubbens nye tränare Thomas Askebrand för första gången om sina planer. – Det finns jättemycket jobb att göra, säger han.

Kort efter kvaldramat presenterades Thomas Askebrand som ny tränare i Öis. Men avtalet parterna emellan hade redan varit klart länge, vilket GP tidigare avslöjat. Den 1 januari kliver Askebrand på jobbet – och han kommer göra sitt för att få humöret att höjas på Öisgården.

– Jag vill skapa god stämning för jag tror vardagen är viktig. Det är viktigt att vi trivs och mår bra. Fotbollsmässigt har jag en idé hur det ska vara, säger han.

Vad är det för idé?

 – Det blir lätt en massa klyschor men det påminner om hur jag spelade med Öster i år. Vi ska flytta boll på marken, ha många spelare delaktiga i spelet, kombinera med varandra, jobba hårt och löpa mycket.

"Det kommer bli många samtal"

Kontraktet med Öis sträcker sig över 2+1 år. Den första tiden kommer handla mycket om spelaravtal, både in och ut. 

– Vi vill ha in nya spelare som fungerar i laget och framförallt vill vi hitta vissa rollspelare. Det kommer bli ett idogt arbete. Det kommer bli många samtal. Det vi gör nu kommer visa sig senare, säger Thomas Askebrand.

Vad behöver förbättras från i år tycker du?

– Jag har mött laget i år och jag vet vad vi tryckte på, vad vi såg för möjligheter och vad laget var bra på. Det finns saker som behöver justeras och förstärkas. Framförallt gäller det att hitta nya spelare på de positionerna som var akilleshälen. Det blir ganska avgörande vilka vi får in.

Hur var det att följa kvaldramatiken?

– Det var jobbigt. När man inte kan vara med och påverka är det ännu värre. Jag mådde riktigt dåligt till och från när de låg under.

Hur är det att vara tillbaka i Göteborg?

– Jag har knappt vart hemma på tre år. Jag har inte sett familjen mer än en-två gånger i veckan. Det är ett udda liv när man sitter i en lägenhet ensam och familjen är hemma i huset. Det ska bli otroligt skönt att se dem mer. Det ska bli härligt.

"Varit fantastiskt bra"

48-åringen bor kvar i Växjö november ut. Han kommer från tre lyckosamma år i Öster. När han började sitt uppdrag låg utmaningen i att rädda en förening i fritt fall. Tre säsonger senare lämnar han en klubb med ekonomi i balans som nådde en femteplats i sin comeback-säsong i superettan.

– Det har varit fantastiskt bra. Jag kom till en klubb i kaos, där väldigt många mådde dåligt. Många tvivlade på sig själva och hade ångest. Det tog ett par månader att få människor att börja tro på det. Men tillsammans med tränarkollegor och spelare lyckades vi vända på det, säger han och fortsätter:

– Efter det första halvåret har vi vunnit det mesta. Om vi inte hade sålt vår bäste poängspelare i somras hade vi nog varit med om tampats om tredjeplatsen.