Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Mikel Arteta, tränare i Premier League-klubben Arsenal. Bild: PAUL CHILDS

Arsenal-tränaren smittades av coronaviruset: "Allt gick väldigt snabbt"

Hans insjuknande fick bollen i rullning och Premier League-säsongen pausades. Nu har Mikel Arteta tillfrisknat och öppnar upp om en omtumlande tid.
– Allt gick väldigt snabbt, berättar Arsenals tränare.

Premier League är likt övriga stora fotbollsligor i Europa uppskjuten. Bakgrunden till det är det nya coronavirusets spridning och en nyckelfaktor till att beslutet fattades var att Arsenals tränare Mikel Arteta insjuknade och konstaterades smittad den 12 mars.

Det var i samband med Arsenals åttondelsfinal i Europa League mot Olympiakos i slutet av februari som det hela startade. Arteta hade i anslutning till matchen kommit i kontakt med det grekiska lagets president Evangelos Marinakis – som sedan skulle visa sig bära på viruset.

– Allt hände väldigt snabbt. På tisdagen mådde jag sådär och jag gick till läkaren för att få hjälp. Men läkaren var inte där. I bilen efter träningen fick jag ett samtal från klubbledningen och då berättade de att Olympiakos president hade testats positiv och att alla som hade varit i kontakt med honom var i riskzonen, berättar Arteta för den spanska tv-kanalen La Sexta, enligt The Guardian.

Dagen efter skulle Arsenal spela mot Manchester City men efter misstankarna att Arteta kunde ha smittats så ställdes mötet in. Tränaren testades och senare samma vecka konstaterades att han hade smittats av viruset – dagen efter sköts allt spel i Premier League upp.

– Vi var tvungna att berätta för ligaorganisationen att jag hade blivit smittat. Självklart fick då alla som hade varit i kontakt med mig hamna i karantän, säger han.

Efter Artetas insjuknande sköts allt spel upp fram till början av april, det förlängdes sedan till den 30 april dock lär det dröja längre än så innan ligan kan starta.

I dag mår Arteta bra och menar att han är fullt frisk. På måndag har spelare, ledare samt runt 100 anställda inom Arsenal genomfört 14-dagars isolation.

LÄS MER: Här är idrottsprofilerna som har coronasmittats

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.