Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

"Anderssons fråga sätter press på Ghoddos"

Han visste att frågorna skulle komma, han hade på känn vilka svar han skulle ge. Janne Andersson satte under presskonferensen när VM-kvaltruppen presenterades enorm press på Saman Ghoddos. Jag faller in i påtryckarkören. Klart du skall ta chansen, Saman!

Alla älskar en uppkomling, alla uppskattar ett genombrott. Och som han har gjort det, Östersunds FK:s skånska världsstjärna, 24-åringen som lett den norrländska chockvågen över Europa, anfallaren som följde sitt hjärta och valde Iran framför Sverige när landslagskarriären krävde ett beslut.

Det är så där fotbollsvärlden ser ut i dag. Frågan är inte enkel, även om det är lätt att peka på exemplen där Svenska Fotbollförbundet ”kunde ha gjort mer”.

För Saman Ghoddos, precis som för Arber Zeneli och Kingsley Sarfo är ställningstagandena högst personliga, värda att respektera.

En förbundskaptens uppgift är att ta ut de spelare han tycker är allra bäst lämpade att spela för det landslag hen ansvarar för och eftersom Ghoddos ännu inte representerat Iran i en A-landskamp finns chansen att byta fot.

Därför fick ÖFK-stjärnan en fråga av landslagschefen Lasse Richt, Ghoddos bad att få återkomma och har till fredag på sig att lämna ett besked.

Därmed sätts en enorm press på anfallaren. Som redan har bestämt sig, fått försvara sitt beslut, men som nu måste bestämma sig en gång till.

Jag tror att han står fast vid sitt beslut, men lockas förstås av erbjudandet att spela för det land han arbetar i.

På klubblagsnivå erbjuds övergångspengar, sign-on-ersättningar och lönekuvert, Richt inte de medlen att locka med. Skall inte locka med annat heller.

Lika kul är att Ken Sema, som precis som Ghoddos hanterat både allsvenska och Europaspel på bästa sätt, får chansen i de avgörande VM-kvalen mot Luxemburg och Nederländerna.

Han har visat i Europa League att han håller mot ”bättre motstånd”, han har visat prov på en enastående utveckling från tiden i IFK Norrköping, via Sylvia och tack vare Per-Arne Fredheim också Ljungskile SK.

Nu kan han få rollen som inhoppare på Amsterdam Arena 11 oktober och skjuta Sverige till VM. Eller åtminstone play off.

Målvakterna är de väntade, försvararna vad vi trodde, bland de uttagningsbara mittfältarna saknas möjligen Oscar Hiljemark och framåt Mikael Ishak.

Samtidigt öppnar Janne Andersson för att komplettera truppen med ytterligare en spelare, beroende på hur Saman Ghoddos gör.

Jag är rätt säker på att det står Ishak på den lappen.

Plus: Egentligen skall varje trupp innehålla uttagningar likt Ken Sema. Det väcker liv i de andra, sätter press på ”de givna”.

Minus: Jimmy Durmaz saknas, skadad. Christoffer Nyman dito. Att Sam Larsson inte är med var väntat. Han behöver speltid.