Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Kennet Andersson i VM-matchen 1994 mot Brasilien.

Andersson: "Naiv övertro hjälper"

Hur går man från U21-landslaget till att bli en tongivande spelare i A-landslaget? – En lite naiv övertro på sig själv hjälper, säger Kennet Andersson, stjärna i U21-EM 1990 och trea i VM:s skytteliga fyra år senare.

Några av spelarna i U21-landslaget, som på onsdag möter Portugal i en avgörande match i U21-EM, har redan provat på spel i A-landslaget.

Senast spelade Alexander Milosevic från start i EM-kvalmötet med Montenegro och Isaac Kiese Thelin var med i truppen.

Men steget från U21-EM till en plats i landslagets startelva är långt. Kennet Andersson, bronshjälte i VM 1994, var med hela vägen från pojk- och juniorlandslaget till firad stjärna i A-landslaget.

– Det var i U21-landslaget saker började forma sig, man kände att det bara var ett steg kvar. När vi gick till semifinal i U21-EM 1990 hade vi ett väldigt bra lag, säger Andersson och börjar rabbla namn på gamla U21-kompisar som Tomas Brolin, Klas Ingesson, Martin Dahlin, Jan Eriksson och Pontus Kåmark.

Enligt Andersson präglades dåtidens U21-landslag av att många spelare var övertygade om både lagets och sin egen förträfflighet. Ingen motståndare var för svår.

– Vi skulle alltid vinna. Om tillräckligt många andas den känslan stärker det gruppen. Själv var jag väldigt tajt med Klas Ingesson och tillsammans kände vi oss oslagbara.

Vilka spelare i dagens U21-landslag som kommer att etablera sig i landslaget har Andersson svårt att förutspå. Han har sett för få matcher och inte varit nära spelarna.

– Inställningen märks bäst inne i omklädningsrummet. Men jag tycker att en spelare som (John) Guidetti verkar ha den.

– Det finns många väldigt bra spelare i U21-landslaget. Sedan är det inte nödvändigtvis så att man når landslaget för det.

Själv debuterade Andersson i landslaget 1990 som 22-åring under en vinterturné, några månader före U21-slutspelet.

– Jag var så hårt inställd på att ta de där sista stegen. Och en lite naiv övertro på sig själv hjälper. Det fungerade bra för mig, säger han.

– Det är viktigt att fortsätta att utvecklas. När du är 21, 22 är man långt från färdig och kan fortfarande ta flera steg i utvecklingen.

A-landslagets förbundskapten Erik Hamrén anser att flera av U21-spelarna har chansen att nå ända fram men att det är ett kliv som inte tas per automatik.

– Det är stort. Svårt att säga vilka som lyckas och inte. Några gör det, några gör det inte. Men det är klart att de är intressanta för mig, speciellt i januari när jag testar yngre spelare, säger han.

FRAMGÅNGSRIKA U21-LAG

1990

I laget som kvalade in till och deltog i slutspelet i U21-EM 1990 ingick bland andra Kennet Andersson, Tomas Brolin, Klas Ingesson, Stefan Schwarz, Martin Dahlin, Pontus Kåmark och Jan Eriksson. Föll i semifinal (dubbelmöte 1–1, 0–2) mot Sovjet.

1992

Sveriges hittills största framgång i U21-sammanhang. Finalförlust (0–2, 1–0) mot Italien. Exempel på spelare som etablerade sig i A-landslaget: Patrik Andersson, Joachim Björklund, Niclas Alexandersson och Håkan Mild.

1998

Detta år nådde Sverige kvartsfinal där det tog slut – 0–1 mot Norge. Exempel på A-landslagsspelare: Fredrik Ljungberg, Olof Mellberg, Anders Svensson, Jörgen Pettersson, Yksel Osmanovski, Erik Edman, Tobias Linderoth.

2004

Svensk fjärdeplats efter straff-förlust i semifinalen mot Serbien-Montenegro (5–6) och förlust efter förlängning i bronsmatchen mot Portugal (2–3). I Sveriges slutspelstrupp fanns bland andra Johan Elmander, Markus Rosenberg, Tobias Hysén och Mikael Antonsson.

2009

Semifinalförlust i hemma-EM mot England efter straffläggning (7–8). I truppen: mästerskapets skyttekung Marcus Berg, Rasmus Elm, Mikael Lustig, Ola Toivonen och Martin Olsson.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.