Under onsdagens pressträff meddelade regeringen att man vill ändra lagstiftningen så att maxtaket för publik anpassas utifrån evenemang.
Inte att det, som i nuläget, är åtta personer som gäller vid samtliga allmänna sammankomster.
LÄS MER: Regeringen öppnar för mer publik – glädje hos allsvenska klubbarna
Något som bland annat skulle innebära att fler personer skulle kunna besöka arenorna för att kolla när klubbarna i allsvenskan, damallsvenskan och superettan spelar.
Ett besked som Svensk elitfotboll välkomnade.
– Det är ett steg mot att få vårt ekosystem att funka igen, säger Mats Enquist, generalsekreterare för Sef.
LÄS MER: IFK Göteborg skyldiga 50 pensionärer pengar
Anders Tegnell: Då kan vi släppa in publik
Allsvenskan, superettan och damallsvenskan kommer att dra igång som vanligt i år, det vill säga i april. Men enligt statsepidemiolog Anders Tegnell kommer det dröja längre än så innan det blir någon större publik på matcherna.
– Fullsatt med publik det tror jag inte vi kommer att se förrän möjligen i höst, jag är inte ens säker på att det kommer att bli då. Däremot så tror jag att man kanske inte i vår men förhoppningsvis i sommar kan börja fundera på att planera för ett antal personer på plats. Med ordentliga regler för hur man kommer och går och håller avstånd på alla möjliga sätt.
Vad skulle det kunna handla om?
– Vi har ju liknande regelverk nu när det gäller affärer, att man tittar på kvadratmeter och yta. Man kommer säkert att landa i något i den stilen, att man kanske får ha ett säte omkring sig hela tiden. En modell där man verkligen kan sitta där utan att vara nära någon person som man inte är i närheten av annars.
Svensk elitfotboll: En möjlighet – inte en risk
Regeringen vill ändra lagstiftningen genom ett remissförslag som presenterades under onsdagen, nu återstår det för Folkhälsomyndigheten att göra sin bedömning.
Mats Enquist på Sef hoppas att klubbarna får chansen att bevisa att man kan arrangera matcher på ett smittsäkert sätt.
– Vi har gjort ett väldigt ambitiöst program som egentligen bygger på en matris. Att man dels delar in arenorna i arenatyper, dels delar in skyddsåtgärder och skyddsbehov. Då får man en matris där man kan se att från en viss given arena, från ett visst givet smittskyddsläge i landet kan vi anpassa åtgärderna, publiktalen, hanteringen av köer och zoner på läktaren. You name it. Allt det där har vi ju, säger han.
Enquist fortsätter:
– Vi ser det som att det skulle kunna bli en möjlighet att visa upp hur bra man kan göra det, i stället för en risk.
Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.
Kommentarer
Kommentera artikeln
Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.