Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Anders Svensson säljer tröjor för välgörenhet

Anders Svenssons telefon går varm just nu. Anledningen? Den förre landslagskaptenen auktionerar ut tröjor han samlat på sig under karriären. – Det har plingat rätt ordentligt sedan igår. Jag trodde inte det skulle bli så stort, säger han.

Med 148 landskamper på CV:et är Anders Svensson Sveriges mesta landslagsman genom tiderna på herrsidan. Sedan han lade skorna på hyllan efter säsongen 2015 har mittfältaren synts i rutan som expertkommentator och i bland annat Mästarnas Mästare. 

Genom sin långa karriär bytte Svensson till sig en ansenlig mängd fotbollströjor. De senaste dagarna har 41-åringen annonserat på sitt instagram-konto att han auktionerar ut tröjorna för välgörande ändamål. Auktionen har fått större uppmärksamhet än vad han kunde ana på förhand.

– Det har plingat rätt ordentligt sedan igår. Det är bättre att någon som vill ha de här tröjorna till exempel när det går på matcherna kan få dem. Det kan betyda mycket för dem. Det blev större än jag hade tänkt mig. Jag har försökt hålla ordning på folk som budar men nu måste jag upp och sortera tröjorna, säger han. 

"Roligare om de finns kvar inom Sverige"

Tanken på att sälja av samlingen som vilat i väskor på vinden kom när en man från England kontaktade Anders Svensson och frågade om han fick köpa tröjorna och sälja vidare dem. Nu auktionerar han själv ut ett antal tröjor. Bland annat finns landslagströjor med holländarna Clarence Seedorf och Mark Van Bommel och engelsmannen Wayne Rooney att bjuda på. 

– Jag tänkte att det kan vara fint att de kan skänka pengar. Det kändes roligare om de finns kvar inom Sverige, säger han. 

Hur många tröjor har du?

– Inte så många. Jag var en tjurig djävel som inte bytte tröjor när jag förlorat. Det blev spontant med landslaget några gånger, därav de större tröjorna. Tanken från början var att göra ett spelrum med tröjorna på vägen med det blir inte som man tänkt sig. När jag fick förfrågan tänkte jag att de kunde gå ut till flera istället.

Vad ska pengarna gå till?

– Jag har haft lite såna här auktioner på min instagram tidigare där folk ha fått tävla mot varandra och vunnit olika saker. Då var det någon som ville köpa en tröja av mig. Då bad jag honom skicka pengarna till barncancerfonden. Den sjukdomen och historien den har gör att barncancerfonden ligger mig varmt om hjärtat. Men det är inte bestämt var pengarna går ännu. Det kommer nog inte bli till samma välgörenhet alltihop.

Anders Svensson håller fortfarande igång med det lokala division 5-laget Öjersjö men ett krånglande knä stoppar honom från regelbundet spel. 

 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.