Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/6

Amerikansk revolution i GFC: "Vill spela i Champions League"

Hela vägen från soliga Kalifornien till ett Göteborg i vinterskrud. Kompisarna Savannah Levin och Sarah Teegarden har bytt världsdel för att uppnå en gemensam dröm.  – Vårt mål är spela i Champions League, säger Sarah.

På ett café en kraftig volleyträff från Valhalla IP skrattar Savannah Levin och Sarah Teegarden ikapp. Det är inte svårt att förstå varför. Två kompisar sedan barnsben som precis har blivit fotbollsspelare på en ny kontinent och får pröva sina vingar mot landslagsspelare varje vecka. Hade det inte varit för kylan hade allt varit perfekt. 

– Att flytta över hela världen är nervkittlande men alla tjejer har varit välkomnande. Sen Sarah kom har jag någon att prata med när de andra pratar svenska. Det är väldigt skönt, säger Savannah.

Kontakt med laget länge

Savannah Levin har varit här i en månad, Sarah Teegarden i en vecka. Att det blev just GFC och Göteborg finns det skäl till. Savannah tränade med laget redan 2012 när hennes syster spelade här och har behållit kontakten med klubben sedan dess. Sarah var här förra sommaren och gjorde en träning med laget. 

– Jag ville spela professionellt och svenska ligan är välkänd. Det funkade och det känns perfekt nu. Första träningen nu var nervös. När jag hörde första övningen och inte förstod någonting tittade vi på varandra och tänkte "Okej, det här händer på riktigt", säger Sarah. 

– Jag har gillat klubben sedan min syster spelade här och när de erbjöd kontrakt ville jag verkligen spela här, säger Savannah. 

De sitter i collegetröjor och väntar på att dagens träning ska börja. Även om de inte spelat i en högstaliga tidigare är det inga duvungar GFC har värvat.

Både Savannah och Sarah var lagkaptener för sina universitetslag. Savannah fick lyfta pokalen för sitt University of Southern Californa som hela USA:s bästa collegelag. 

– Vi tog stora roller som kaptener och kan ta med den erfarenheten till några av de yngre tjejerna i laget, säger Sarah. 

Mötte Marta i debuten

Savannah upplever redan att hon utvecklats sedan hon landade i Sverige. Det är svårt att göra något annat när man ställs mot en av världens bästa spelare genom tiderna det första man gör. 

– Jag fick möta Marta i min första match här. Det var ett fantastiskt sätt att få starta min karriär här, säger hon. 

"So far so good"

Om en vecka reser GFC till Kanarieöarna. Tillbaka till värmen för amerikanskorna – men de verkar inte ha något emot att stanna länge i kylan i Göteborg.

– So far so good. Jag hoppas på en lång proffskarriär. Att få spela i Champions League är ett av mina livsmål. Jag hoppas vi kan uppnå det, säger Sarah.