Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Alvbåge höll nollan i debuten: "Ett sportsligt experiment"

John Alvbåge debuterade, efter en turbulent USA-resa, på tisdagskvällen för sin nya MLS-klubb Minnesota med hållen nolla och straffräddning. – Det här är ett sportsligt experiment. På en månad skall vi bygga ett lag som skall vara redo för MLS-premiär i början av mars, säger målvakten.

I en första intervju efter förra veckans hastiga flytt från IFK Göteborg till den amerikanska proffsligan Major League Soccer berättar John Alvbåge om en speciell överresa.

– Planet skulle mellanlanda i London, något gick fel och vi fick vänta ett dygn till. Vi satt kvar i planet i fem timmar innan vi blev utsläppta, säger han.

– Där träffade vi gamla hockeylegendaren Anton Axelsson, han skulle hälsa på Loui Eriksson i Phoenix. Marius Holtet från Norge och Färjestad var också med. Det var kul!

Just nu är Minnesota United på träningsläger i Arizona, när truppen krymps till tänkt storlek följer nytt lägger i Portland. Dessförinnan skall John Alvbåge hem till Sverige och Göteborg för att skaffa arbetstillstånd.

– Man måste ha en stämpel i passet och visum för att kunna ansöka om amerikanskt personnummer, få lön och mobilabonnemang. Jag åker hem till Sverige fem-sex dagar vecka sex för att fixa detta, säger han.

Premiären är redan avklarad. 1-1 mot New England.

– Hela truppen skulle vädras. Jag spelade första halvtimmen, höll nollan och lyckades till och med ta en straff. Ingen dum debut. Det såg bra ut, vi har många riktig bra spelare.

Beslutet att lämna IFK Göteborg var svårt.

– Det var en jäkla snabb process. Själva beslutet, när jag förstod att det var på riktigt, vädrade jag med familj och mig själv. En möjlighet inte många får.

– Det var ett svårt beslut att lämna Göteborg. När MLS och Minnesota dök upp var det ändå inte så svårt. Om det var något som skulle få mig att lämna Göteborg var det en sådan här upplevelse. Det är spännande att få vara med om det, säger John Alvbåge.

Endast fem spelare är kvar från fjolårets trupp, två av dem är på väg att lämna.

– Det känns som att de har plockat ihop ett bra gäng. Många landslagsmän, bland annat från Jamaica och Costa Rica, några med nordisk koppling. Rasmus Schüller från Häcken, Vladim Demidov från Norge, Mohammed Saied, som gjorde det bra i Örebro och senast Columbus. Några från Ghana som har gått på college tidigare ser riktigt bra ut. En 21-åring som heter Abu Danladi. Och lite brassar.

– Det är en salig blandning, dessutom några duktiga amerikaner. Det är inte bara jag som är ny. Adrian Heath, den gamle Everton-legendaren som vunnit FA-cupen och varit i spanska ligan och Premier League, är coach. Målvaktstränaren är norsk, Marius Rövde, och kommer närmast från Vancouver.

John Alvbåges senaste besök i USA var med landslaget under vinterturnén i Oakland och Los Angeles 2009. Nu gör han som Thomas Ravelli 1998 och tar sitt pick och pack och flyttar till MLS.

– Amerikanerna tycker att Minnesota har knackigt med resurser, jag tycker att de har en stor ledarstab. Det finns alla möjligheter att få behandlingar före och efter träning.

USA och idrott blir ofta bra, säger han.

– Jag vill inte jämföra ligor, det här är bra liga med bra individuell skicklighet.

Varför valde de dig?

– De ville ha en erfaren målvakt, såg att jag hade spelat ordinarie i nästan tio år och med omkring 400 matcher i bagaget. Det händer inte varje dag att man som målvakt får en sådan här chans.

Hur länge han stannar är oklart.

Jag har låneavtal med option, lån till juli, tar jag optionen blir jag kvar ett och ett halvt år till. Det är bättre betalt än Göteborg, men framför allt är det äventyret. Sedan är det inga fantasisummor, jag vet var jag står i näringskedjan i fotbollen. Jag är ingen Messi. Jag kan dyka upp i Blåvitt igen i augusti. Det handlar om att få komma till en ny liga, träffa nya människor och se ett nytt land.

USA:s president Donald Trump har infört inreseförbud för medborgare från sju länder, något bland annat MLS spelarorganisation har reagerat mot.

– Vi har vädrat det lite. Players union hade möte i går. USA är överlägset och verkligen längst fram i hela världen när det gäller att integrera människor med olika bakgrund och få dem att leva tillsammans. Det är så mixat här med nationaliteter att det är klart att den här nya regeln fick oss att lyfta på ögonbrynen i omklädningsrummet. Man skakar på huvudet och säger att ”this is crazy”. Alla i USA är i princip invandrare, säger John Alvbåge.