Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Derbysegern mot Gais den 17 juni blev höjdpunkten på Örgrytes 2019. Nu laddar laget om – men med ny huvudtränare och efter flera tunga spelartapp. Bild: MICHAEL ERICHSEN

Allt inför Örgrytes försäsong

De var först ut på träningsplan av alla Göteborgslag. Här hittar du allt som hänt, händer – och som kommer hända – för Örgryte IS, fram till seriepremiären i april.

Säsongen som gick

Örgryte ställde in siktet mot att vara ett topplag i superettan och med Gustav Ludwigsons klass i anfallet och med genombrottsspelare som Alexander Bernhardsson fanns möjligheterna. Öis hade långt in på säsongen häng på en kvalplats mot allsvenskt spel, men orkade inte hela vägen fram. Efter att ha avslutat säsongen med en förlust och tre kryss blev det inte mer än en sjundeplats för Örgryte.

Spelare in

Kevin Ackermann, mittfältare

En av de mest spännande värvningarna på förhand. Mot slutet av december kom beskedet att Kevin Ackermann – som nyss hade gjort sin comeback efter sitt hjärtproblem – bröt sitt kontrakt med Häcken i förtid. Innan månaden var över stod det också klart att han valt en stadsrival, då 19-åringen alltså skrev på för Örgryte.

Joakim Karlsson, back

Efter hela åtta raka säsonger i Jönköpings Södra (såväl allsvenskan som superettan) fick det vara nog för 30-årige Karlsson. Det var dags för mittbackskuggen att hitta något nytt – och han fann det i två år på Öisgården.

Kevin Fransson, back

Parmaflytten blev inte enligt planen, och redan i somras återvände Kevin Fransson till Örgryte klubb. Tillbakalånet innebar att 18-åringen bara kunde representera U19-laget under hösten – men från årsskiftet är han rödblå på både pappret och planen – i minst två år framöver.

Anton Andreasson, mittfältare

Fostrad i Elfsborg och har sedan varit runt i J-södra, Öster – och ett så pass exotiskt lag som italienska Pro Patria (numera i Serie C). 26-åring som kommer till rödblått på ett tvåårskontrakt.

Samuel Ohlsson, back

Det är inte varje dag som Örgryte IS lyckas landa en IFK Göteborg-spelare – som Blåvitt faktiskt ville behålla. Så blev dock fallet när Blåvitt bara ville bjuda på ett ungdomskontrakt – medan Örgryte erbjöd ett A-lagsavtal. Att brorsan Sebastian (numera i tyska St. Pauli) gjort samma sak en gång i tiden kanske bidrog till beslutet ...

David Olsson, målvakt

22-årige Olsson (vänster) har lånats ut från Elfsborg under 2020 för att konkurrera med Fredrik Andersson i Öis-målet. Under 2019 tog han också en lånesväng, den gången till Oddevold.

Lukas Browning Lagerfeldt, mittfältare

21-årig BP-produkt som efter ett nederländskt äventyr i Twente nu tar nya tag på Öis-gården. Tidigare ungdomslandslagsspelare som nu kritat på för tre år Örgryte.

Keith Millen, huvudtränare

Tongångarna var att Sverige-äventyret var över när 53-åringen lämnade sin post som assisterande tränare i Halmstad – men tidigare kollegan Igor Krulj sätta stopp för hemflytten. Örgrytes nya sportchef (som ju närmast kommer från tränarjobbet i Halmstad) gav Millen ett erbjudande han inte kunde motstå – och engelsmannen skrev på för Öis.

Spelare ut

Gustav Ludwigson (Hammarby), Alexander Bernhardsson (Elfsborg), Jakob Lindström (Fredrikstad), Filip Almström Tähti (Västerås SK), Melvin Frithzell (klubb ej klar), Amin Affane (tillbaka till IFK Göteborg efter lån), Joel Qwiberg (klubb ej klar), Wilmer Simonsson (klubb ej klar), David Engström (Västerås SK),

Träningsstart

5 januari (Öisgården)

Träningsmatcher 2020*

7 februari, 17.30: Örgryte IS – Norrby IF (Öis-gården)

11 februari, 16.30: Utsiktens BK – Örgryte IS (Ruddalen)

15 februari, 13.00: Tvååkers IF – Örgryte IS (Övrevi IP)

11 mars, 19.00: Lindome GIF – Örgryte IS (Lindevi) – GP sänder!

18 mars, 18.00: Örgryte IS – FC Trollhättan (Öis-gården)

Svenska Cupen 2020**

23 februari, 12.30: Kalmar FF – Örgryte IS (Gasten IP, Kalmar)

1 mars, 14.30: Örgryte IS – AIK (Bravida arena)

9 mars, 19.00: Jönköpings Södra – Örgryte IS (Tipshallen Elmia, Jönköping)

Seriepremiär:

5 april, 14.30: Trelleborgs FF – Örgryte IS (Vångavallen, Trelleborg)

Truppen:

Målvakter: Fredrik Andersson, David Olsson.

Försvarar: Robin Glavak, Karl-Johan Lindblad, Anton Lans, Kevin Fransson, Oliver Stanisic, Danny Ervik, Samuel Ohlsson, Joakim Karlsson.

Mittfältare: Hannes Sahlin, Simon Nilsson, Freddie Brorsson, Daniel Paulson, Otto Peterson, Carl Wede, Arvid Sigursson, Lukas Browning Lagerfeldt, Anton Andreasson, Kevin Ackermann.

Anfallare: Ailton Almeida, Fredrik Zanjanchi, Mohamed Said, Victor Sköld.

Snackisen

Rödblått har stått för ett par lokala stölder på transfermarknaden i vinter. Först kunde klubben locka till sig Blåvitt-talangen Samuel Ohlsson (på landslagsläger med U20 när dessa rader går i tryck) – trots att Ohlsson hade ett ungdomskontrakt med Blåvitt på bordet. Sedan följde de upp det med att sno åt sig Kevin Ackermann från BK Häcken, som var i en liknande situation.

* Fler träningsmatcher kan tillkomma.

** Fler cupmatcher tillkommer vid eventuellt avancemang från gruppen.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.