Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Sebastian Ohlsson jublar med Patrik Karlsson Lagemyr Bild: MICHAEL ERICHSEN
Sebastian Ohlsson jublar med Patrik Karlsson Lagemyr Bild: MICHAEL ERICHSEN

Allt är inte mörker för IFK Göteborg 2018

Statistik säger inte allt – men statistik säger något. Som att det faktiskt finns saker som IFK Göteborg har förbättrat sedan förra säsongen.
Bild: KRISTER ANDERSSON
Bild: KRISTER ANDERSSON

Bättre passningskvalitet

Passningsspelet har varit en av fokuspunkterna under tränaren Poya Asbaghis ledning. Och det har blivit bättre. IFK Göteborg slår inte bara fler passningar i år jämfört med i fjol (430 i snitt per match jämfört med 392), de gör det dessutom med högre kvalitet. I fjol låg lagets passningsprocent på 79,5. I år? 81,9. Ett framsteg. Även bollinnehavet i matcherna har ökat, kan tilläggas.
Bild: MICHAEL ERICHSEN
Bild: MICHAEL ERICHSEN

Fler skott på mål

"Hellre löst på mål än hårt utanför". IFK Göteborg verkar ha anammat den principen. I år har laget träffat mål med 35,6 procent av sina avslut (33,6 i fjol). Enda problemet? De gör färre mål. Och det är ju i grunden vad fotboll handlar om.
Bild: MICHAEL ERICHSEN
Bild: MICHAEL ERICHSEN

Färre motståndarskott

Visst, IFK Göteborg 2018 har redan släppt in lika många mål (40) som IFK Göteborg 2017 gjorde under hela säsongen. En ljusglimt är dock att laget släpper till färre avslut i år, 11,53 i snitt per match kontra 11,83. Alltid något. Laget blockar också, procentuellt sett, en större andel av motståndarnas avslut. Carl Starfelt är blåvit mästerblockare.
Bild: MICHAEL ERICHSEN
Bild: MICHAEL ERICHSEN

Fler vunna defensiva dueller

I fjol var IFK Göteborg ett bottenlag när det gällde att vinna defensiva dueller. I år är de ett topplag. 22,59 % av de defensiva duellerna vinns, bara Malmö FF, Djurgården, AIK och Hammarby är bättre där. Laget är också aningen bättre vad gäller interceptions, alltså att bryta motståndarnas passningar.
Bild: CARL SANDIN
Bild: CARL SANDIN

Fler segrar på hemmaplan

IFK Göteborg hade svårt att få med sig trepoängare från Gamla Ullevi i fjol. Det blev bara fyra stycken. Däröver hela åtta kryss. Det ser annorlunda ut i år. Tolv matcher har gett resultatraden 5-1-6. Med Trelleborg, GIF Sundsvall och Malmö FF kvar att möta på Gamla Ullevi har laget alltså plockat hem en mer hemmaseger jämfört med i fjol. Inget att jubla högt över, men ändå. De har en chans att slå fjolårets poängskörd (20) på hemmaplan.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.