Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Bild: PETER HOLGERSSON

Allsvenska spelare kopplas till illegal bettingsajt

Allsvenska spelare är förbjudna att spela på matcher i den egna serien.
Nu skriver DN att flera profiler i den svenska högsta ligan är kunder hos en illegal bettingsajt.

I slutet av maj skärpte riksidrottsförbundet reglerna för idrottare när det kommer till att spela på matcher. Idrottare får inte längre spela på matcher eller deltävlingar som är i samma serie som idrottaren, ledaren eller domaren.

Vilket gäller alla idrotter. Beslutet var ett steg i arbetet mot matchfixning.

Nu rapporterar dock DN att flera allsvenska fotbollsspelare är kunder hos en illegal bettingsajt, som drivs av en man som förekommit i flertalet matchfixningsutredningar – både i Sverige och utomlands.

En anledning till att söka sig till illegala spelsajter kan vara att Fotbollförbundet inte har möjlighet att kontrollera dem. Dessutom så kan inte ger inte insatser utslag hos de företag som jobbar med att övervaka oddsmarknaden för att slå larm vid avvikande spelmönster.

Sajten är en del av en franchiseverksamhet och drivs av personer i ett sydeuropeiskt land.

Enligt tidningens uppgifter ska en allsvensk spelare spelat bort över 100 000 kronor på en kväll, dessutom ska han spelat på en match han själv deltagit i.

Dessutom ska en allsvensk spelare, tillsammans med en allsvensk kollega, aktivt rekrytera kunder bland andra elitidrottare.

Tiotal elitspelare

Vilka klubbar som spelarna representerar framkommer inte. Men enligt DN:s uppgifter ska det röra sig om ett tiotal elitspelare som är kunder hos den illegala spelsajten.

Fredrik Gårdare, kommissarie vid polisens aktionsgrupp mot idrottsrelaterad brottslighet, är förtegen när det kommer till huruvida allsvenska spelare är kunder hos sajten. Däremot berättar han för tidningen att man är varse om hemsidan.

– Det är korrekt att vi har fått information om den här verksamheten och att vi utreder den. Mycket mer kan jag inte säga just nu, säger han.

Allsvensk spelare utreds

Matchfixning har varit ett återkommande tema sedan en tid tillbaka. Senast i ledet är mötet mellan Elfsborg och Kalmar (1-1).

LÄS MER: Polis utreder allsvensk spelare för matchfixning

Matchen utreds och bland annat granskas ett uppseendeväckande beteende från en spelare. Granskningen välkomnas av Elfsborgs klubbchef, Stefan Andreasson.

– Det är väl jättebra att man utreder vad som har hänt, det välkomnar vi i alla lägen. Det är bra att det finns ett signalsystem som fungerar. Nu får vi avvakta och se vart det tar vägen.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.