Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

"Alla vet hur viktigt det är att bli minst trea"

Inför kvällens stormatch mellan Malmö FF och IFK Göteborg svarar GP:s fotbollskrönikör Mattias Balkander på fem aktuella frågor.

Hur mycket tror du det påverkar tränare och spelare att det talas såpass mycket om att spelartruppen måste komma ner i kostnader på grund av klubbens ekonomiska situation?

– Inte på något sätt i prestationen på planen, däremot en del grubblerier utanför. En del dyra kontrakt kan komma att ses över – eller rättare sagt BÖR ses över. Men spelarna är proffs och gör sitt yttersta i matchsituationer, om inte annat ur rent egoistiska perspektiv, där framtida kontrakt står på spel.

Omstart för IFK Göteborg i kväll, hur viktig är den här matchen?

– Det finns fortfarande en liten chans att vinna serien. Då krävs vinst mot Malmö FF i kväll. Rimligare att fundera på vad den betyder utifrån kampen om tredjeplatsen, den mot AIK. Där är svaret: Hur mycket som helst. Förlust och avståndet upp till tredjeplatsen är fem poäng.

Vad talar för att Blåvitt åker hem med tre poäng?

– Att det är ett bra fotbollslag, att de är revanschsugna efter disciplin- och besvärsnämndens beslut att tilldöma Malmö FF segern i våras, att alla vet hur viktigt det är att sluta sämst trea i tabellen för att få kvala till Europa – och därmed få hjulen att snurra vidare.

Blåvitt talar mycket om den viktiga tredjeplatsen, vad talar för att laget skall lyckas?

– Antalet poäng. Att man har AIK kvar att möta på hemmaplan. Och att klubben inte varit sämre än tre sedan 2012.

Vad ser du annars för blåvita orosmoln under hösten?

– Skador, avstängningar, minskad publik nu när gulddrömmen verkar vara punkterad och att laget vid förlust mot Malmö hamnar i ett ingenmansland, vilket kan vara demoraliserande.