ALLA sjöng när nationalsången spelades

ANNONS
|

I sitt sommarprat i P1 sa den nye förbundskaptenenJanne Andersson att han skulle ha som tvångatt alla spelare i det svenska landslaget skulle sjunga nationalsången i samband med Sveriges landskamper. Uttalandet väckte stor uppståndelse och fick massiv kritik från många håll. Astrit Ajdarevic, som var lagkapten för Sverige i OS, var en av flera som ställde sig frågande till kravet.

– Jag kan bara prata för mig själv och ingen annan. Jag är från Kosovo från början och växte upp i Sverige. Jag är stolt över att få representera det här landet och vara lagkapten. Men du och andra i Sverige måste förstå att vi har familj och vänner som har varit med om väldigt svåra saker i krig som jag måste respektera.

ANNONS

Efter uppståndelsen backade Andersson från sitt uttalande och i stället ändrade han sig till att tycka att han gärna ser sina spelare sjunga - men att det inte är något tvång.

– Jag tycker fortfarande man kan sjunga nationalsången, men jag kommer inte tvinga någon. Det var dumt av mig att säga så, sa Andersson på sin första presskonferens som förbundskapten.

När det så var dags för nationalsång inför den första matchen i VM-kvalet, mot Nederländerna i kväll, stod det elva svenska spelare uppradade på plan - och alla elva sjöng till tonerna av "Du gamla du fria"- dessutom med ordentlig inlevelse. Inte minst John Guidetti som tog i för allt vad han kunde.

ANNONS