Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Foto: Bildbyrån/GP

"Alla heter inte Glenn i Göteborg"

Årsmötet och medlemsmöten beskrivs som antingen lugna eller stormiga. IFK Göteborgs extra årsmöte med efterföljande medlemsmöte var lugnt, men intressant.

I allsvenskan har A-laget, trots tränarbyte, bara tagit 30 poäng på 22 matcher, vilket endast är två poäng bättre än ”fiaskosäsongen” 2012, då nysatsningen Mikael Stahre landade sjua till slut. Då tog IFK elva poäng de sista åtta matcherna.

Alf Westerberg-effekten har stannat av och ersatts av ett slags ingenmansland. För närvarande är det åtta poäng upp till den tredjeplats som ger kvalplats till Europa League. Störst möjlighet att nå europeiskt cupspel just nu är via Svenska cupen, där gruppspel väntar i vår. Den nya tränaren skall vara på plats i slutet av oktober, berättade sportchef Mats Gren för GP på tisdagskvällen. I sakfrågan har inget hänt det sista.

2016 omsatte IFK Göteborg 153 miljoner kronor, gjorde en vinst på sex miljoner kronor och hade vid senaste årsmötet ett eget kapital på 22 miljoner kronor.

2017 blir resultatet sämre. Kassören Jakob Andreasson berättade på medlemsmötet att budgetmålet att sänka kostnaderna från 147 miljoner till 120 miljoner nästan kommer att uppnås, däremot kommer intäktsbudgeten uppnås. Det beror delvis på att det budgeterade transfernettot inte nås, men också att företagsmarknad viker. Clean Court, där IFK Göteborg äger rättigheterna till reklamförsäljning på Gamla Ullevi, har enligt Andreasson ändå varit en plusaffär hittills. Publikintäkterna är goda. Snittet är just nu närmare 14 000 och landar sannolikt in på topp fem under 2000-talet. Mats Grens budget för sporten 2018 är lägre än för 2017. Han säger sig ändå vara nöjd med vad han har att röra sig med. Mer akademi, ett antal spetsspelare. Fyra kontrakt är utgående. Gren hoppas ha fått besked från alla innan månadsskiftet. Sören Rieks, Mikael Boman, Martin Smedberg-Dalence och Erik Dahlin är spelarna det handlar om.

I de nyantagna stadgarna reglerar paragraf 6.3 beslut i särskilda frågor, som exempelvis kapitalisering av klubblokal. Det är i framtiden inte möjligt utan majoritetsbeslut på årsmöte eller extra årsmöte.

Det extra årsmötet pågick i 27 minuter och beslutade att fotbollsföreningen skall heta IFK Göteborg Fotboll och inte IFK Göteborg Fotbollsförening. Alliansföreningen leds fram till nästa ordinarie årsmöte av en interimstyrelse med Gunnar Larsson som ordförande.

Bosse ”Bank” Johansson slutar som ordförande i IF Elfsborg efter 13 år. När han valdes hade Frank Andersson varit ordförande i Gunnilse IS i nio år. Att det bara blir två i IFK Göteborg var inte tanken. Kring detta hade medlemmar synpunkter på. Bland annat ansågs Avgå-banderollerna inte passa en kamratförening, en åsikt som följdes av applåder.

Styrelseledamoten Andreas Johansson beskrev arbetet med identitetsarbetet. ”Vi måste veta att alla inte heter Glenn i Göteborg längre”, menade han. ”Vi skall bli ett rytande lejon igen. Vi säger inte att vi är Nordens mest framgångsrika. Vi skall vara kompetensledande.” Han påtalade även att IFK har saknat en kommunikationspolicy och skall skaffa det. 

Öis har träffat Allan Kuhn, Magnus Edlund och ytterligare två kandidater. Personen skall förutom att vara en skicklig fotbollstränare även ha en god relation med partners och supportrar. Varför inte Kuhn och Magnus Källander ihop? ”Källa” satt så sent som 2015 i klubbens sportråd och fungerade fint ihop på Öis mittfält vid sekelskiftet.