Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Alhassan Yusuf får Göteborgs-Postens pris för årets bästa spelare i Göteborg, GP:s fotbollskrönikör Mattias Balkander lämnar över en blombukett som bevis på utmärkelsen.  Bild: Robin Aron
Alhassan Yusuf får Göteborgs-Postens pris för årets bästa spelare i Göteborg, GP:s fotbollskrönikör Mattias Balkander lämnar över en blombukett som bevis på utmärkelsen. Bild: Robin Aron

Alhassan Yusuf är årets spelare i Göteborg

Alhassan Yusuf, 19, är årets spelare i Göteborgsfotbollen.
– En stor ära för mig att få detta pris. Jag är verkligen glad, säger IFK-mittfältaren.

26 matcher, två mål och två assist. Där har ni torra fakta om den nigerianske stortalangens allsvenska genombrottssäsong.

Från sin position som central mittfältare har Alhassan Yusuf under den allsvenska säsongen 2019 sprungit och pressat sönder motståndare som Helsingborg, AIK, Hammarby och Malmö FF.

I avslutningen mot Östersunds FK på Gamla Ullevi fick 19-åringen, som kom till Sverige genom akademin Tiki Taka, kröna säsongen med två mål och en assist.

– Årets bästa match för min del. Det har varit en väldigt bra säsong för mig, den första där jag har startat matcher. Mitt genombrott, säger Alhassan Yusuf.

I konkurrens med spelare från fem elitklubbar – IFK Göteborg, BK Häcken, Örgryte IS, Gais och Göteborg FC – kammar den löpstarke mittfältaren hem priset som årets fotbollsspelare i Göteborg.

"En fantastisk match"

– Jag är verkligen glad över detta. Det finns många bra spelare och stora klubbar i Göteborg, så det är något jag är riktigt stolt över, säger han.

Priset delas ut på Ullevi, där allting tog fart i april. Genombrottet kom mot Helsingborg och AIK.

– Matchen mot Helsingborg var min första från start, Giorgi (Kharaishvili) hade fått rött kort och var avstängd, vi hade många skador och jag var den enda som kunde spela på den positionen. Matchen var fantastisk, vi gjorde mål och jag gjorde en bra match.

Mot AIK tog han ytterligare kliv – och spelade centralt.

– Nyckeln var hur jag hade uppträtt i de tidigare matcherna. Det tog mycket från anspänningen. Jag kände att jag kunde spela. AIK var en stor match och jag var lite nervös. Det släppte efter tio, femton minuter, sedan kom jag in i matchen.

Han har under säsongen visat att han bemästrar samtliga positioner på mittfältet.

– Jag är bekväm att spela överallt. Jag är bäst som box-till-box-mittfältare, hjälpa till i försvaret men också i anfallet.

Alhassan Yusuf får Göteborgs-Postens pris för årets bästa spelare i Göteborg. Bild: Robin Aron
Alhassan Yusuf får Göteborgs-Postens pris för årets bästa spelare i Göteborg. Bild: Robin Aron

"Jag har inte ord att att beskriva honom"

I somras var han nära en övergång till Wolverhampton i Premier League. Det föll till slut på att det var för knappt med tid att få fram ett visum. Affären rann ut i sanden – för den här gången.

LÄS MER: Så nära var Yusuf en övergång till Wolverhampton

Efter en stark vårsäsong för Yusuf kom en liten svacka under hösten.

– Jag fick lite skador, det påverkade mig. Jag tycker att jag är tillbaka på min nivå. Det är väldigt svår att spela på samma höga nivå hela tiden. Att studsa tillbaka från en lägre nivå är ännu bättre.

Personligen tar han framgången med ro.

– Jag var förberedd på vad som väntade. Bland publiken undrade många vem jag var, men personligen var jag redo för vad som väntade. Jag är inte överraskad. Jag visste från början vad jag kunde och vad min förmåga är.

I ett spontant ”tacktal” lyfter Alhassan Yusuf fram till sin klubb i Nigeria FC Heart, Tiki Taka-akademin som tog honom till Sverige, fotbollstränaren Tommy Johansson och IFK-ledaren Olle Sultan.

LÄS MER: Därför är Alhassan Yusuf årets spelare i Göteborg

"Jag behöver inte skynda"

– Utan Tiki Taka hade det inte varit möjligt. Och Tommy … jag har inte ord för att beskriva hur han har hjälpt mig, bland annat med anpassningen till det svenska samhället. Olle har hjälpt mig på och utanför planen och bjöd hem mig till sin familj.

Han har funderat en del på vad som här nästa steg i karriären.

– För mig handlar det bara att ta steg som hjälper mig i min karriär. Jag har gott om tid. Jag är ung och behöver inte skynda eller stressa. Jag kan ta det lugnt, säger han.

Kontraktet med IFK Göteborg löper till 2022 – men spelar han med klubben nästa säsong?

– Förhoppningsvis. Jag är riktigt nöjd med klubben, mina lagkamrater och allt runtomkring.

Alhassan Yusuf. Bild: Robin Aron
Alhassan Yusuf. Bild: Robin Aron

Alhassan Yusuf

Ålder: 19 år.

Bor: Lägenhet i Göteborg.

Familj: Stor hemma i Nigeria, lever ensam här.

Position: Mittfältare.

Klubbar: Hearts FC, Tiki Taka (Gothia cup 2017), IFK Göteborg.

Kontrakt: A-kontrakt med IFK Göteborg till och med 2022.

Landslag: Väntar fortfarande på att bli uttagen.

Aktuell: Utsedd till årets spelare i Göteborgsfotbollen av GP-sporten 2019.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.