Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Alexander Söderlund. Bild: MARIUS SIMENSEN
Alexander Söderlund. Bild: MARIUS SIMENSEN

Alexander Söderlund klar för Häcken

Först kom uppgifter om ett Göteborgsbesök. Sedan bekräftades övergången från Rosenborg till BK Häcken av det norska fotbollsförbundet.
Nu gör klubben samma sak.
Alexander Söderlund, 32, är klar för Häcken.
– Förhoppningsvis kan jag ta med den erfarenheten jag har och vara med och bidra till att ta BK Häcken till den absoluta toppen, säger Söderlund.

Det var norska Adresseavisen som var först med att rapportera om att Rosenborgs 32-årige anfallaren Alexander Söderlund satt på ett plan och var på väg till Göteborg. Slutdestinationen skulle vara BK Häcken.

– Det är alltid trevligt att va på harryhandel (gränshandel) så det var fint att vara där, sa Alexander Söderlund till Adresseavisen om att han var på besök i Göteborg.

Inte mycket senare gick norska fotbollsförbundet ut med att värvningen var i land. På en sida där övergångar visas löpande dök Alexander Söderlunds namn upp och den nya klubbadressen var BK Häcken.

Under torsdagen kallade Häcken till presskonferens och inte helt oväntat efter de senaste dagarnas uppgifter var det Alexander Söderlund som presenterades som ny anfallare för klubben.

– Jag hoppas vi kan kämpa om medaljerna redan den här säsongen. Det är en klubb som vill bygga vidare och ta nya steg. Att vara med på en sådan resa passar mig väldigt fint, säger Alexander Søderlund.

32 matcher för landslaget

Söderlund har skrivit på ett kontrakt med Häcken som sträcker sig över två år.

– Tack vare den här värvningen kan vi röra om lite på de fyra offensiva spelarna, säger Häckens sportchef Sonny Karlsson.

Alexander Söderlund har gjort 32 landskamper (två mål) för det norska A-landslaget och ytterligare en för U21-landslaget. Vad gäller 32-åringens klubblagsmeriter är det framför allt i Rosenborg och franska Ligue 1-laget Saint Etienne som Söderlund huserat. På 118 matcher i Rosenborg har det blivit 55 mål för den 187 centimeter långe norsken.

– Jag har visat att jag kan avgöra viktiga matcher. Jag hoppas kunna göra det här också, säger Alexander Söderlund.

Spelklar mot Gais

Alexander Söderlund blir spelklar för Häcken på fredag och kan där med vara aktuell för spel redan i matchen mot Gais.

– Gör jag det bra på träningen i morgon så finns det alla möjligheter, säger Alexander Söderlund.

Vilket tröjnummer Alexander Söderlund kommer att bära är ännu inte klart, men Häckens assisterande sportchef Martin Ericsson tycker att norsken kan välja ett som kan symbolisera den säsong han tänkt ha framför sig.

– Det får bli efter hur många mål han ska göra, så han får bestämma själv, säger Ericsson.

Texten uppdateras.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.