Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Alexander Isak under måndagens presskonferens på Hisingen. Bild: JOEL MARKLUND
Alexander Isak under måndagens presskonferens på Hisingen. Bild: JOEL MARKLUND

Alexander Isak om succén – enda som saknas är målet

Alexander Isak, 21, har briljerat i inledningen av EM och hyllats stort.
Inför mötet med Polen vill han sätta dit sitt första mästerskapsmål.
– Som anfallare vill man alltid göra mål. Det är så man hjälper laget på bästa sätt. Samtidigt vinner vi våra matcher och det går före.

Alexander Isak har gjort succé under sitt första mästerskap och fått lovord från både lagkamrater och Janne Andersson för sina insatser.

– Först och främst har det varit otroligt kul med EM, att få uppleva ett mästerskap. Sen är det alltid ett plus att man får beröm. Det är kul, självklart, men mest fokus har var varit på att vi startat EM:et bra. Att vara här och uppleva mästerskapet.

Under Slovakien-matchen briljerade Isak bland annat med sina dribblingar. Under måndagens presskonferens kallade lagkamraten Mattias Svanberg honom för Kylian (Mbappé).

– De här två matcherna har jag fått väldigt mycket yta att dribbla på och det har gått bra också. Andra matcher kan det se annorlunda ut, men det har flutit på och då har jag fortsatt med det. Sen vill man att dribblingarna och chanserna leder till assist och mål. Som jag sagt tidigare, klart man vill göra mål, men vinner laget och vi gör det bra, kan man leva med det ändå.

”Hade jag fel eller?”

Mot Slovakien var det samspelet mellan Robin Quaison och Alexander Isak som ledde fram till den straff som Emil Forsberg avgjorde matchen med. Men anfallstalangen har ingen preferens avseende vem han vill spela med.

– Nej, absolut inte, vi är fem bra forwards här. Alla har bra kvaliteter för att hjälpa laget. Sen är det Janne och tränarteamet som sätter ihop laget. Där har jag inget att säga till om. Egentligen vill jag bara spela, beroende på vem man spelar med ser det olika ut. Det är alltid kul att spela – vem jag än spelar med.

Alexander Isak har inte bara fått uppmärksamhet för sina insatser på planen utan även för att han hade tveksam koll på den förre engelska storspelaren Gary Lineker som i sin programledarroll på BBC gav honom beröm efter segern mot Slovakien.

– Det är en gammal spelare som sitter i studion, va?, frågade Isak under presskonferensen efter den förra matchen i Sankt Petersburg.

Det uttalandet fick mycket uppmärksamhet och drog skrattsalvor bland Lineker och hans kolleger i BBC:s studio.

– Vad ska jag säga, hade jag fel eller? Alltså, jag menade inte med gammal som i ålder, utan att han hade slutat spela och att han sitter i en studio. Men det var inget negativt så, jag vet att det har varit en väldigt duktig spelare. Sen kanske jag inte hade stenkoll, men det har jag bättre nu, sa Isak under måndagens presskonferens.

Går för gruppseger

Vid vinst mot Polen på onsdag kan Sverige säkra gruppsegern. Alexander Isak har siktet inställt Sverige ska säkra förstaplatsen.

– Jag tror det kommer vara en bra match med mycket kamp. Polen behöver tre poäng och vi har ambitionen att vinna gruppen. Jag hoppas på en match där båda lagen går för det.

– Spanien-matchen var ganska speciell där vi inte hade mycket boll alls. I första halvlek mot Slovakien var vi lite passiva. I andra halvlek skapar vi ändå väldigt många chanser där vi kan göra mål. Men klart mot Polen vill vi ha mer boll, komma högre upp i planen, ha lite mer tålamod ock skapa chanser därifrån.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.