Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Albaek: "Den bäste spelaren som lämnar"

Zlatan Ibrahimovic lämnar ett stort tomrum efter sig när han lämnar Frankrike. Få i svensk fotboll har bättre koll på exakt hur stort än Blåvitts Mads Albaek som stod som motståndare flera gånger under sin tid i Reims. – Det är den bäste spelare som lämnar, säger Albaek till GP.

Under fyra säsonger som samtliga slutat med ligatitel var Zlatan Ibrahimovic den klarast lysande stjärnan i Ligue 1 och en spelare som såg till att höja statusen på ligan.

Få i spelare i Sverige har bättre koll på exakt hur stor han var och vad det betyder att han lämnar än IFK Göteborgs Mads Albaek som tvingades kämpa mot honom under sin tid i Reims.

– Det är den bäste spelare som lämnar Frankrike. Det har varit lite surr om honom från franska politiker som kanske tyckt att han varit en lite för stor stjärna för Frankrike med sina lite speciella uttalande, så några kanske är glada så sätt, säger dansken.

– Men rent fotbollsmässigt så är han bland de absolut bästa spelarna i världen så det är en jätteprofil som lämnar. Sedan får vi se, PSG kanske plockar in en ny profil i stället. 

– Men det är en spelare med mycket karisma. Det är en rolig spelare som lämnar.

Han ställdes mot honom ett par gånger under sina två år i Reims och har både bra och dåliga minnen från möten med Ibrahimovic.

– Det är mest bra minnen. Vi spelade oavgjort hemma mot dem en gång men i någon av de andra matcherna så gjorde han något mål.

– Som spelare vill man gärna spela mot de bästa lagen och de bästa spelarna. Att få spela mot Zlatan var ganska roligt. Det är något man kan berätta för sina barn att man stått ansikte mot ansikte med honom.

Hur pratade ni om honom innan ni skulle möta honom?

– När man spelar mot Paris så finns det otroligt många bra spelare. Men oavsett om det är Reims eller Manchester City som de mötte i Champions League senast så tror jag att man har väldigt stort fokus på Zlatan. Det hade vi absolut. 

– Så vi som spelade innermittfältare skulle var uppmärksamma och hjälpa mittbackarna så att han fick lite mindre plats och hade det lite tuffare. Det var stort fokus på honom under taktiksnacket inför matcherna.

Sedan nyheten kom om att Zlatan Ibrahimovic lämnar har spekulationerna om var han hamnar här näst tagit rejäl fart.

Albaek hoppas få se Ibrahimovic på fortsatt hög nivå i Europa.

– Jag hoppas han går till Premier League. Han ser fortfarande pigg och fit ut och har fortfarande klarat sig undan stora skador, säger han.

– Sedan kanske han kan få väldigt bra kontrakt från Kina eller USA. Så vi får se var han hamnar men det skulle vara väldigt roligt om han gick till Premier League.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.