AIK:s tränare Rikard Norling vid onsdagens match i allsvenskan mellan BK Häcken och AIK på Bravida Arena.
AIK:s tränare Rikard Norling vid onsdagens match i allsvenskan mellan BK Häcken och AIK på Bravida Arena. Bild: Thomas Johansson/TT

AIK sparkar Rikard Norling

Efter att det nya spelsystemet inte genererat de resultat som AIK önskat meddelar klubben att förre guldtränaren Rikard Norling sparkas. ”Tyvärr har de sportsliga resultaten och den sportsliga utvecklingen under året inte alls varit i nivå med de ambitioner som AIK har vilket gjort detta beslut oundvikligt och nödvändigt”, säger AIK Fotbolls sportchef Henrik Jurelius till klubbens hemsida.

ANNONS
|

Söndagens derbyförlust mot Djurgården var droppen som fick bägaren att rinna över för AIK:s sportsliga ledning. Efter söndagens match diskuterade AIK:s styrelse Rikard Norlings framtid i klubben.

På sin hemsida skriver nu klubben att tränaren Rikard Norling sparkas.

”Det känns givetvis både tråkigt och vemodigt att vi kommit fram till beslutet att avsluta samarbetet med Rikard Norling. Tyvärr har de sportsliga resultaten och den sportsliga utvecklingen under året inte alls varit i nivå med de ambitioner som AIK har vilket gjort detta beslut oundvikligt och nödvändigt. Jag vill tacka Rikard för ett mycket bra och engagerande arbete under åren som vi har arbetet tillsammans, men även för hans tidigare år i klubben”, säger AIK Fotbolls sportchef Henrik Jurelius till klubbens hemsida.

ANNONS

"Jag vill tacka Rikard för ett mycket bra och engagerande arbete under åren som vi har arbetet tillsammans, men även för hans tidigare år i klubben. Han kommer alltid att vara ihågkommen som en av AIK:s guldtränare och vi ser fram emot att välkomna honom till Friends Arena framöver. Vi ser nu över den sportsliga organisationen gällande en ersättare och återkommer med mer information så snart detta finns".

Tolv poäng på elva matcher

AIK har haft en tung inledning av årets allsvenska. Efter att i början hyllats för satsningen på unga talanger och ett nytt spelsystem som bygger på man-man-markering har resultaten inte gått Solna-klubbens väg.

– Det är den skrala poängskörden som är orsaken. På inrådan av Björn Wesström (vd och klubbdirektör) och Henrik Jurelius (sportchef) har styrelsen nu fattat det här beslutet, säger Robert Falck till DN.

– Jag vill tillägga att Rikard är en fantastisk fotbollstränare med ett stort AIK-hjärta. Det är mindre än ett och ett halvt år sedan som han ledde oss till SM-guld.

AIK ligger för närvarande på tolfte plats i allsvenskan med tolv inspelade poäng och innan derbyförlusten mot Djurgården åkte klubben på storstryk mot BK Häcken med 4-0.

Rikard Norling har varit chefstränare för AIK mellan 2005 och 2008 samt mellan 2016 och 2020. Utöver SM-guldet med AIK 2018 som huvudtränare har Rikard Norling vunnit SM-guld med Malmö FF 2013 och han var även assisterande tränare till Stuart Baxter när AIK vann SM-guld 1998.

ANNONS
comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS