Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

AIK:s tränare Rikard Norling har gjort en hel del taktiska förändringar inför säsongen.  Bild: MAXIM THORE
AIK:s tränare Rikard Norling har gjort en hel del taktiska förändringar inför säsongen. Bild: MAXIM THORE

AIK kritiserat av Nils-Eric Johansson och Robert Åhman Persson

Poya Asbaghi kallade AIK:s nya taktik för vågad. Något som de före detta AIK-profilerna Nils-Eric Johansson och Robert Åhman Persson inte håller med om.
– För mig blir det en hönsgård, säger Robert Åhman Persson till Sportbladet.

Överkörda av Norrköping(1-4). Övertygande mot Hammarby(2-0).

AIK har blandat i säsongsinledningen, och mycket av snacket om lagets insatser handlar om förändringarna som tränare Rikard Norling gjort inför året.

I fjol ställde laget oftast upp i formationen 3-5-2, medan man i de inledande omgångarna 2020 valt ett 3-4-3.

LÄS MER: Här är allsvenskans 15 största profiler

Samtidigt har det även talats om större rörelser i både offensiven och defensiven. Större frihet när man har boll, tydligare och aggressivare press när man förlorar boll.

Men den största snackisen har varit Norlings implementering av ett tydligt man mot man-försvar, där varje spelare har i uppgift att markera sin motspelare oavsett vart denne löper.

Något som nu kritiseras av AIK:s gamla trotjänare Nils-Eric ”Nisse” Johansson.

– Jag skulle nästan vilja kalla det för extremt man mot man. Absolut att man kan köra man mot man, det är inga problem, så länge man gör det i sin zon. Man flyttar ändå över men i det här systemet så springer du med din spelare var han är på planen. Vilket för mig, som kanske tillhör den gamla skolan, är jättekonstigt, säger han i Studio Oddset.

I programmet återger Johansson ett exempel där mittbacken Per Karlsson syns lämna sin position för att följa med Hammarbys Mujo Tankovic högt upp i banan, förbi sin egen lagdel.

Robert Åhman-Persson, en annan AIK-profil som gjorde två sejourer i klubben mellan 2003-2007 och 2010-2013, är inne på samma spår som ”Nisse” Johansson.

– Jag är väl också gamla skolan. Jag har aldrig spelat man mot man så här extremt som de gör. För mig blir det en hönsgård, säger han.

LÄS MER: Läget i klubbarna inför allsvenska premiären

Vågat enligt Poya Asbaghi

AIK har inlett säsongen med två vinster, en oavgjord och en förlust och befinner sig inför den femte omgången på en fjärdeplats i tabellen.

Även om lagets nya taktik kritiserats så har den även hyllats från andra håll.

Inför torsdagens match mot Blåvitt får Norling beröm av Poya Asbaghi.

– Deras försvars- och anfallsspel bygger på betydligt mer rörelse än vad det gjorde tidigare. Det är vågat av Rikard (Norling, reds.anm.) att gå från det ena till det andra, det är inte alla tränare som vågar göra en så stor förändring och vara med i det. Det ska han ha kredd för, sade Asbaghi till GP.

De två lagen drabbar samman onsdag kväll klockan 19:00 på Ullevi.

LÄS MER: Poya Asbaghi inför rivalmötet med AIK

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.