Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Hosam Aiesh spelar sedan augusti för IFK Göteborg. Han lider med sin gamla klubb Östersunds FK. (Bilden är ett kollage.) Bild: Bildbyrån

Aiesh: "Alla ställer samma fråga – var är pengarna?"

Hosam Aiesh lämnade Östersunds FK för IFK Göteborg i augusti. Han följer rapporteringen med stort intresse – och irritation.
– Alla ställer samma fråga: Var är pengarna?

I tisdags meddelade den allsvenska fotbollsföreningen vid ett medlemsmöte att tio miljoner kronor måste in, senast inom tio dagar, annars riskerar ÖFK att gå i konkurs.

Sker det kan Östersund uteslutas ur det nationella seriespelet och den allsvenska tabellen göras om.

LÄS MER: Kindberg: "Jag vill inte stå i vägen"

DN rapporterar att klubbens ekonomiska resultat i nuläget pekar på minus 20 miljoner kronor och att sponsorerna har uppmanats att förskottsbetala 2020 års insatser.

Samtidigt pågår rättegången mot bland andra klubbens tidigare ordförande Daniel Kindberg.

LÄS MER: Sef-basens oro för ÖFK: "Allvarlig signal"

Fick sitt genombrott i Östersund

Till honom har ÖFK i nuläget en skuld på fyra miljoner kronor.

Hosam Aiesh skrev i augusti på för IFK Göteborg och var fram till dess Östersunds främsta poänggörare i allsvenskan 2019. På 14 matcher gjorde han tre mål och tre assist.

Han fick sitt stora genombrott som fotbollsspelare i Östersund och har varit med på klubbens resa från superettan till allsvenskan och senare Europaspel.

Han följer med stort intresse rapporteringen om ÖFK – och lider med sin gamla klubb.

– Det är faktiskt jättetråkigt. Det tror jag alla tycker. En så pass annorlunda klubb, som var där vi var, spelade så pass bra fotboll så högt upp. Vi var tippade att vinna allsvenskan och komma ut i Europa. Nu känns det som allt har rasat, många från styrelsen har lämnat, många som har arbetat och bildat den här klubben lämnat. Det är inte så många kvar från innan. Jag är skeptisk.

Hosam Aiesh funderar på varför det har gått som det har gått.

– Jag tror att det är okunniga människor runt klubben som har kastat bort pengar. Jag fattar inte hur de behöver få in tio miljoner. Det tror jag inte någon fattar. Alla ställer samma fråga: Var är pengarna?

"Var är pengarna för Ken och Saman?"

Han fortsätter:

– Var är pengarna de sålde Saman (Ghoddos) för? Var är pengarna de sålde Ken (Sema) för? Hosam? Inte för att jag blev såld för otroliga summor, men det är ändå en summa. ”Sotte” (Sotirios Papagiannopoulos)? Var är alla de här pengarna? Det är en fråga jag ställer mig också.

Har du fått något svar på den?

– Nej, jag tror aldrig att vi kommer få något svar på den. Men de finns inte där. Så är det ju.

Även om det bara blir en gissning, hur tror du att det kommer sluta för Östersund?

– Jag vet inte. Jag tror att de klarar sig i allsvenskan. Jag tror att det räcker med tre poäng.

Och klubben?

– Kindbergs betydelse är enorm. Blir han frikänd kan han kanske komma in igen, sponsorer med och de kan börja göra ett bra jobb i lugn och ro. Blir det tvärtom … tränarna är också ganska nya. Någon måste ha erfarenhet. Det är det egentligen bara Daniel Kindberg som har. Spelarna är också ganska nya.

"Jag tycker synd om Jämtland"

I vintras planerade Hosam Aiesh att stanna i Östersunds FK. Ett nytt treårskontrakt skrevs på. Till Fotbollskanalen förklarade han varför.

– Det nya kontraktet ger mig ett lugn. Om jag fortsätter att utvecklas och någon klubb ute i Europa vill ha mig om ett år så får ju också ÖFK mer pengar för mig om jag har längre kontrakt. Så kontraktet är bra för både mig och klubben beroende på vad som händer i framtiden, sade han.

LÄS MER: "Det känns som att de har något stort på gång"

I mitten av september 2019 förbereder han sig för IK Sirius hemma – med IFK Göteborg.

Hur känns det att sitta här nu?

– Det känns bra. Jag hade en känsla att jag måste hitta på något nytt.

Du kunde ha varit kvar?

– Exakt. Jag kände att det var ett sjunkande skepp. Det var jättetråkigt. Jag kom dit när det egentligen började lyfta. Då lyfte vi rejält. Att vara med när det går ned är något som gör ont. Det är skittråkigt.

Högeryttern skänker en tanke till lagets alla supportrar.

– Vi har haft fans som har varit väldigt trogna och stöttat oss. Även fast det har gått dåligt har de ändå varit där för oss. Jag tycker synd om Jämtland och egentligen hela Östersund, som hade de här drömmarna. De var med om något otroligt, men att det sjönk så snabbt, det händer inte så ofta.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.