Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Häckens Kevin Ackermann berättar för första gången om det hjärtfel som stoppade hans flytt till Italien – och som tvingade honom till operation. Bild: MICHAEL ERICHSEN
Häckens Kevin Ackermann berättar för första gången om det hjärtfel som stoppade hans flytt till Italien – och som tvingade honom till operation. Bild: MICHAEL ERICHSEN

Ackermann om hjärtproblemen: "Tog ifrån mig mitt liv"

Flytten till den italienska storklubben var klar. För Häckens stortalang Kevin Ackermann hade en dröm gått i uppfyllelse – sedan kom beskedet som är en mardröm för varje idrottsman.
– Det var som att han slog mig i hjärtat. Greppade tag i hjärtat och drog ut det. De orden tog ifrån mig mitt liv, säger han i en intervju på Häckens hemsida.

Kevin Ackermann debuterade för Häcken i allsvenskan redan som 16-åring och har länge setts som en av allra största Sveriges fotbollstalanger. Många stora klubbar har ryckt i mittfältaren sedan har var mycket ung och i november i fjol blev föll till slut valet på Serie A-klubben Fiorentina.

Ackermann började läsa italienska och började blicka mot ett nytt kapitel i sitt fotbollsliv. Men sedan kom beskedet som ställde allting på ända.

Under en läkarundersökning i Bologna fick han beskedet att han led av ett hjärtfel. Läkaren förklarade för Ackermann att det var så pass illa att han inte kunde spela fotboll längre.

Flytten till Fiorentina stoppades.

– Det var som att han slog mig i hjärtat. Greppade tag i hjärtat och drog ut det. De orden tog ifrån mig mitt liv. Jag är fotbollsspelaren Kevin. Jag känner inte den andra Kevin så bra, han finns inte, berättar Ackermann i en lång intervju på Häckens hemsida.

Till saken hör att Fiorentina har en tragisk historia som rör spelare med hjärtfel. Den 4 mars 2018 hittades klubbens lagkapten Davide Astori död på sitt hotellrum i Udine. Orsaken var ett hjärtfel.

Kanske kunde det ha påverkat läkarens diagnos?

Ackermann återvände till Hisingen och fanns på plats när Häcken drog igång försäsongen. Han tränade dock inte med laget, och kunde inte berätta varför. Fokus låg nu på att försöka hitta en lösning.

Tvungen att opereras innan 25 års ålder

Han flög med sin agent till ner Malaga för att få en second opinion från en annan läkare. Beskedet blev helt annorlunda än det han hade fått i Bologna.

”För mig kan du gå ut och spela match i morgon", var utlåtandet.

Efter glädjebeskedet reste Ackermann tillbaka Göteborg. Men resan är och var långt ifrån över. Ett stort antal EKG-tester har genomförts. Efter ett test i Belgien fick han beskedet att om han inte opererar sig innan han är 25 så skulle han inte leva. Det fanns inget alternativ.

Den 30 april lade han sig på operationsbordet. Ingreppet var lyckat och Ackermann kunde börja blicka framåt igen.

– 2019 är ett skitår. Men jag har lärt känna mig själv, även människan Kevin. Att gå ut genom det här stärker mig. Många drabbas av motgångar och jag är ödmjuk inför det. Men det är inte slutet. Det finns alltid en lösning, säger han.

I början av augusti kliver 18-åringen in i Häckens omklädningsrum igen. Dock kommer träningen att genomföras mycket försiktigt inledningsvis, för att sedan stegras.

– Det känns underbart. Allt händer av en anledning. Det var meningen att jag skulle hamna i Fiorentina, i Italien, för att de skulle hitta det här så jag kunde göra något åt det. Ingen vet ju vad som hade hänt om de inte hade hittat det.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.