Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/36

35-årsjubileum för IFK Göteborgs historiska Uefacuptitel

I dag är det 35 år sedan IFK Göteborg finalbesegrade Hamburg i Uefacupen, och blev historiskt. Inget svensk lag hade tidigare lyckats vinna en Europacuptitel.

Uefacupfinalen 1982 avgjordes med ett dubbelmöte. IFK Göteborg vann den första ronden med 1–0, efter ett sent segermål signerat Tord Holmgren. Men inför returen på Volksparkstadion i Hamburg, var det tyska storlaget ändå favorit till titeln.

Blåvitt dömdes ut på förhand, men gjorde en perfekt bortamatch. Dan Corneliusson visade vägen, Torbjörn Nilsson fixade 2–0 på egen hand och Stig Fredriksson fastställde slutresultatet, 3–0 på straff.

Amatörerna i IFK Göteborg krossade proffsen i Hamburg – på bortaplan.

– En präktig sensation, jag skulle vilja ta till de orden. Det här tror jag ingen hade kunnat föreställa sig, sade experten Ove Kindvall i SVT.

– Att Blåvitt skulle göra 3–0 på Hamburg, på Volksparkstadion, det är liksom lite för mycket av det goda, fortsatte han.

Dagen efter bragdmatchen var spelarna förstås tagna, och flera av dem hade svårt att förstå vad de hade ställt till med. Glenn Hysén gjorde i alla fall ett försök att beskriva känslan.

– Fantastiskt. Jag känner mig som en fågel, sade han på planet hem.

LÄS OCKSÅ: Så minns hjältarna i IFK Göteborg bragden 1987

LÄS OCKSÅ: Wernerson: "Kul att se lite mer av varandra"