Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

3 000 i publiken kan bli verklighet till allsvenska omstarten

På tisdag, 1 juni, tillåts 500 personer på idrottsarenorna utomhus. Från den 1 juli kan det öppnas upp för 3 000 personer. Det skulle innebära ”storpublik” lagom till den allsvenska omstarten.

Regeringen häver några pandemirestriktioner från den 1 juni. Det innebär för idrottens del att barn och ungdomar tillåts tävla och åka på läger och vuxna tillåts tävla utomhus.

Och idrotter som tävlar i skog, på vatten och på vägar – exempelvis orientering, segling och cykel – kan få ha tävlingar med upp till 150 personer.

Dessutom tillåts mer publik på läktarna, som mest 500 personer om det är en utomhusarena med sittplatser.

– Det är ett utmärkt tecken att vi går in i de här tre faserna. Det följer det vi hade hoppats och trott på. Bara att hoppas att vi inte åker på ett bakslag, säger Riksidrottsförbundets ordförande Björn Eriksson.

”Storpublik” till allsvenska omstarten?

Till den 1 juli kan nästa fas införas, om smittoläget tillåter. Det innebär att det ska kunna vara publik utomhus, som har anvisade sittplatser, med upp till 3 000 personer. Och i motionslopp och tävlingar som orientering, segling och cykel får det vara 900 deltagare.

Den 3 juli startar herrarnas fotbollsallsvenska om efter EM-uppehållet och det skulle alltså kunna innebära publik på 3 000 personer när serien startar om.

Superettan tar inte uppehåll för EM och vad gäller Öis och Gais spelas de första hemmamatcherna under de nya restriktionerna med 500 personer 5 juni respektive 8 juni.

– Vi ser det som ett bra besked, säger Mats Enquist, generalsekreterare i Svensk elitfotboll.

– Lagom till allsvenskan börjar igen blir det 3 000 om kurvorna håller i sig. Och sedan ser vi också möjligheten att redan i september spela inför fulla läktare. Det blir spännande att ta den här matchen. Det är inte så långt borta. Det finns en plan och tydliga kriterier. Och det är det bästa med det som har kommit fram; det är mer förutsägbart.

Den sista fasen när det gäller publik och deltagarantal planerar regeringen för till september. Då finns det inte längre några tak för åskådare varken inomhus eller utomhus, och inte heller för deltagare i tävlingar.

Fakta: Nivåer och maxantal

Enligt beslutet kan idrotten från den 1 juni gå in i den första nivån, nivå 3, när det gäller arenapublik och deltagare i tävlingar i skog, på vatten och på väg.

Nivå 3:

Maxantal sittande åskådare inomhus: 50

Maxantal sittande åskådare utomhus: 500

Maxantal deltagare i tävling i skog, på vatten och på väg: 150

Nivå 2:

Maxantal sittande åskådare inomhus: 300

Maxantal sittande åskådare utomhus: 3 000

Maxantal deltagare i tävling i skog, på vatten och på väg: 900

Nivå 1:

Inga tak för sittande åskådare inom- eller utomhus, eller i tävlingar i skog, på vatten och på väg.

Källa: Folkhälsomyndigheten.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.