Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

23 miljoner väntar om Sverige vinner

Ikväll spelar Sverige inte bara för äran - det handlar också om en stor summa pengar. Avancemang från gruppspelet skulle ge Sverige en stor bonus från Uefa. – Det betyder otroligt mycket, säger Svenska fotbollsförbundets generalsekreterare Håkan Sjöstrand till Sportexpressen.

Ikväll gäller det för Sverige. Sista gruppspelamatchen mot stjärnspäckade Belgien och laget är tvunget att vinna för att ta sig vidare till åttondelsfinal.

Men det är mer än bara det sportsliga som står på spel för Sverige. Uefa ändrade i slutet av förra året sitt bonussystem för turneringen och det innebär att förbundet får mer pengar ju längre laget tar sig i EM.

Det handlar om stora summor. I gruppspelet ger varje vinst 9,3 miljoner och oavgjort lite drygt 4,5 miljon. Lagen som går vidare till åttondel får 1,5 miljon euro eller knappt 14 miljoner svenska kronor.

Det innebär att svenska fotbollsförbundet skulle få cirka 23 miljoner kronor för en vinst mot Belgien. 

– Matchen betyder naturligtvis otroligt mycket sportsligt, men ekonomiskt också. Seger handlar ju om ungefär 23 miljoner kronor i intäkter, säger Håkan Sjöstrand som är förbundet generalsekreterare till Sportexpressen.

Pengar som skulle kunna användas till att utveckla verksamheten och framtida fotbollsprojekt.

–  Jag tänker framför allt på spelar- och tränarutbildningar. Vi behöver hushålla för att bygga för framtiden, vi har ett tufft kvalspel framför oss, säger han till sportexpressen.