Häckens sportchef Sonny Karlsson och avgående klubbdirektör Dennis Andersson.
Häckens sportchef Sonny Karlsson och avgående klubbdirektör Dennis Andersson. Bild: MICHAEL ERICHSEN

2018 – en ekonomisk fullträff för Häcken

BK Häcken budgeterade med ett nollresultat – men när bokslutet för 2018 sammanställts visar klubben upp ett plusresultat på tolv miljoner.
– Vi stärker vårt eget kapital, något som ger oss en större trygghet – men också större möjligheter att investera, säger Dennis Andersson.

ANNONS
|

Topplag i Sverige sportsligt. Topplag i Sverige ekonomiskt.

BK Häcken gjorde inte bara ett starkt 2018 på plan, med klubbens femteplats i allsvenskan, utan också ekonomiskt var fjolåret en framgång.

Det visar klubbens bokslut, som presenterades under måndagen.

Häcken hade inför säsongen räknat med att göra ett nollresultat under 2018, med uttalad tillåtelse att gå minus, men när nu den ekonomiska kalkylen sammanställts så har klubben inte bara klarat av att nå ett nollresultat utan gjort ett ordentligt plusresultat.

Bokslutet visar en vinst på tolv miljoner kronor.

– Det kom inte som någon överraskning, men samtidigt ska man känna viss ödmjukhet inför att det är såhär och veta varför det har kunnat bli så bra som det har blivit och vara medveten om att det här inte är något som sker varje år. Ibland är alla gudar goda, i år var det så för oss, säger klubbdirektör Dennis Andersson.

ANNONS

Stor ökning på sponsorsidan

Han berättar att det framför allt är två parametrar som ligger till grund för det stora vinstresultatet.

– Bra spelarförsäljningar och bra sponsorintäkter är de huvudsakliga anledningarna. På sponsorsidan är ett antal miljoner extra som vi fick in 2018 jämfört med tidigare, säger Andersson.

Vad är nyckeln till att ni har kunnat öka starkt där?

– Jag tror det har att göra med att vi har ett väldigt bra nätverk inom sponsorgruppen. Vi gör bra arrangemang runt våra matcher och vår arena är väldigt välkomnande för alla. Det är sådana saker som jag tror att sponsorer uppskattar och vill förknippas med.

Och det är inte bara så att det ekonomiska tillskottet från sponsorsidan ökar. Andersson märker också av ett större intresse från fler partners och privatpersoner att engagera sig och supporta klubben.

– Det är tveklöst så att det är fler som är intresserade för oss nu än tidigare. Sedan finns det många som tycker att allting ska hända så jäkla snabbt, då ska man veta att fotbollsvärlden är väldigt konservativ. Det är inte så att du byter favoritklubb som du byter en skjorta. Det här är något man bygger upp på väldigt, väldigt lång sikt. De andra elitklubbarna i stan har lagt sin bas sedan början av 1900–talet, vi har inte gjort den resan på samma sätt än. Men det är ingen tvekan om att BK Häcken på tio års sikt kommer att ha både publiksiffror och supporterskaror som de andra klubbarna – om vi sköter oss. För man får ingenting gratis.

ANNONS

"Vi tillhör Sverige-topp"

Tolv miljoner plus innebär att klubben, som under fjolåret hade en omsättning på 177 miljoner kronor, stärker sig eget kapital ytterligare.

Kapitalet är nu uppe på 71 miljoner kronor.

– Vi stärker vårt eget kapital, något som ger oss en större trygghet men också större möjligheter att utveckla och investera. Dessutom är det så att vi under en eller två säsonger kan ta förlustresultat, det kan vara år där vi kanske inte gör en enda spelarförsäljning. Till skillnad mot andra klubbar, där just spelarförsäljningar är så avgörande, behöver vi inte ha det trycket på oss varje år.

Och trots att alla allsvenska klubbar ännu inte har redovisat sina bokslut för 2018 råder det inga tvivel om att Häcken tillhör toppskiktet när det kommer till ekonomiska förutsättningar.

– Det är definitivt så att vi tillhör Sverige-topp när det kommer till omsättning, eget kapital och vinst. Även om man inkluderar ishockeyn, som tillsammans med fotbollen är den största sporten i Sverige, så skulle jag tro att vi landar topp fem.

ANNONS