Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/5

2-1 borta mot Malmö FF – Häcken upp i delad serieledning

Malmö FF blev utbuade av hemmafansen efter en mållös första halvlek.
I den andra tystade publiken helt när skyttekungen Alexander Jeremejeff först placerade in 1-0 och sedan spelade fram till tvåan som till slut gav Häcken segern med 2-1.
Nu leder BK Häcken allsvenskan ihop med Hammarby IF och AIK.

BK Häcken kom till Eleda Stadion två poäng före de regerande mästarna och med en match mindre spelad. Dessutom på en fin tredjeplats i tabellen. Allt att vinna för Hisingslaget, och inte så mycket att förlora.

Större press på Malmö FF då som tappat poäng i över hälften av matcherna och gör sin svagaste allsvenska inledning sedan 2018.

90 minuter senare var MFF:s kräftgång ett ännu tydligare faktum, samtidigt som Häcken klivit upp i delad allsvensk serieledning med AIK och Hammarby (samtliga tre på 20 poäng).

– Vår plan var att spela vårt spel, vårt anfallsspel. Samtidigt mötte vi ett väldigt fysiskt starkt lag. Där var vi duktiga på att försvara vårt straffområde, sa Per-Mathias Högmo efteråt.

BK Häcken tog ledningen i 53:e minuten genom Alexander Jeremejeff. Tio minuter senare gjorde Gustav Berggren 2-0, framspelad av just Jeremejeff. MFF reducerade en kvart från slutet, men 2-1 stod sig tiden ut.

BK Häcken startade matchen starkt med ett aggressivt försvarsspel och en respektlös offensiv mot 11 ljusblåa spelare på planen och 18 519 på läktaren (minus knappt 50 Häckenfans på bortastå).

Malmös skicklighet och tyngd syntes tydligt efter halva första halvleken. Runt spelminut 25 kom Häcken knappt upp ur eget straffområde. Samtidigt var Hisingslaget noggranna i de defensiva omställningarna. Ytorna för MFF att avsluta på var begränsade.

– Malmö är ett duktigt inläggslag med många huvudstarka spelare så det gäller att vara på tårna och det sköter vi bra. Kanske något bättre på andrabollarna ska vi vara, sa Häckenmittbacken Johan Hammar till Discovery.

Så småningom krånglade sig Häcken ur Malmös grepp igen, och första halvlek kunde summeras som mållös och jämn. Bortalagets skickliga innermittfältstrio – Gustafson-Berggren-Rygaard löste många svåra situationer, samtidigt som fyrbackslinjen agerade uppoffrande och Jeremejeff låste fast bollar på topp.

Malmö utbuade i paus

”Vakna, Malmö” sjöng hemmaklacken och laget buades ut på väg till pausvilan.

Tidigt i andra halvlek kom så BK Häckens ledningsmål. Inbytte högerbacken Tomas Totland bröt ett lågt inlägg i eget straffområde, då stod matchklockan på 50 minuter och 59 sekunder. Tio sekunder senare – 51,09 – låg den i mål via Rygaard som hittade Oscar Uddenäs som serverade Alexander Jeremejeff.

– Det var en fantastisk kontring. Med detaljen att Oscar Uddenäs höll inne passningen till det perfekta läget var som taget ur instruktionsboken, sa Per-Mathias Högmo.

Ett mönsteranfall, och skyttekungen Jeremejeffs nionde mål på åtta matcher – och han var inte klar.

Efter målet öppnade matchen upp sig ordentligt, båda lagen skapade klara lägen, men det var Häcken som var effektivast. I 61:a minuten spelade Jeremejeff fram Gustav Berggren som lurade MFF:s mittback Lasse Nielsen med en riktningsförändringslöpning och placerade in 2-0.

Alexander Jeremejeff har därmed gjort nio mål och tre assist – på åtta matcher.

Men matchen var inte över. I 77:e minuten reducerade MFF-inhopparen Malik Abubakari i samband med en tilltrasslad situation efter en hörna.

BK Häckens tränare Per-Mathias Högmo bytte snabbt ut målskytten Berggren och satte in en tredje mittback i Franklin Tebo. Med hjälp av det – samt formationen 5-4-1 – höll BK Häcken undan, tar med sig tre poäng hem till Hisingen dit de anländer i delad allsvensk serieledning ihop med Hammarby och AIK, där Bajen har bäst målskillnad.

– Matchen blev lite som vi tänkt oss. Det var tufft, men vi genomför det olika faserna på ett sätt som gör mig stolt, sa Per-Mathias Högmo på presskonferensen.

Tränaren tillade:

– Jag tycker att Tomas Totland gör ett jättefint inhopp. Det var hans bästa match i Häcken. Han visade ett fantastiskt lugn med bollen, säger Högmo apropå att norrmannen ersatte Valgeir Fridriksson som stukade foten i slutet av första halvlek.

Samtidigt buades Malmö FF ut ännu mer av hemmafansen på slutsignal, och nye tränaren Milos Milojevic står inför en tuff uppgift framöver med tanke på att MFF nu har tre raka förluster, något som inte hänt sedan 2018.

LÄS OCKSÅ: Alexander Jeremejeff – IFK Göteborg 9–9

BK Häcken (4-3-3)

Peter Abrahamsson – Valgeir Fridriksson (45, Tomas Totland in), Johan Hammar, Even Hovland, Kristoffer Lund – Samuel Gustafson, Gustav Berggren (79, Franklin Tebo), Mikkael Rygaard (70, Erik Friberg) – Oscar Uddenäs, Alexander Jeremejeff, Leo Bengtsson (70, Blair Turgott).

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.