Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

18-årig talang tog chansen i Häcken

Rasmus Schüller var avstängd. Då gav Peter Gerhardsson en 18-årig startdebutant chansen i elvan – en chans som Gustav Berggren tog. – Han har visat att han förtjänar det, säger Häcken-tränaren.

Utanför Häckens omklädningsrum står Gustav Berggren och har precis gjort sina första 90 fulla minuter i en allsvensk match.

18-åringen pustar ut.
– Först och främst var det väldigt jobbigt. Vi mötte ett bollskickligt lag så vi fick springa oerhört mycket, säger han till GP.

Han har främst spelat U21-matcher under året, förutom sina två kortare allsvenska inhopp.

– Det var stor skillnad mot U21, det gick mycket snabbare. Det hade jag väl räknat med, alla säger det, men nu fick jag uppleva det och skillnaden är verkligen stor.

Anledningen till att han fick chansen var Rasmus Schüllers avstängning. Finnen har varit gjuten som spelfördelande "ankare" på Peter Gerhardssons tremannamittfält.

– Det är inte så lätt att bara gå in och ersätta en finländsk landslagsman som han gör, säger Gerhardsson och fortsätter:

– Det är naturligtvis jättebra och visar att vi har en konkurrens. Man drabbas ibland av avstängningar och Gustav har visat att han ville ha den här matchen.

Vad tycker du om hans insats?
– Han är en sådan där skön ungdom som kommer in, och det ser inte ut som att han har spelat så få matcher som han har gjort. Han gör det väldigt bra, och har framför allt en frejdighet i det hela. Sedan finns det delar att förbättra rent utvecklingsmässigt.

Berggren är medveten om att han har saker att utveckla.
– Jag slarvade lite emellanåt men sett över hela matchen gjorde jag det helt okej. Det blev mycket spring och det är jag ganska van vid, säger 18-åringen.

Han är van att spela i den mer defensivt inriktade mittfältsrollen, den till vänster på tremannamittfältet. Mot Östersund spelade han i den högra, där det krävs mer offensivt ansvar också.
– Det är lite ovant. Jag spelade där i Svenska cupen-matchen (11–1 mot Växjö) också så jag börjar komma in i det mer och mer.

Vad är skillnaden?
– Jag ska vara mer djupledsgående, box-till-box. Istället för att sköta det defensiva helt och hållet. Jag är lite mer defensiv, men det är bra att kunna spela i båda rollerna och utveckla det offensiva spelet.

Känner du att du närmar dig en startplats?
– Från förra året har jag tagit stora steg, så nu är det närmare. Jag är kanske inte där än men på god väg.

Vad saknas?
– Det är det där slarvet, att jag ska bli mer bekväm med bollen och hela tiden sträva efter att föra bollen framåt, som de andra kanske är lite bättre på i nuläget. Det defensiva sitter bra, så det är mer att utveckla det offensiva, konstaterar Berggren.