Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/5

"160 spelare har sökt hjälp för mentala problem"

Aaron Lennons stressrelaterade sjukdom har väckt frågan om professionella fotbollsspelares psykiska hälsa. Och enligt Michael Bennet på spelarorganisationen PFA är det allt fler som vill ha hjälp med sin mentala hälsa. – Förra året hade vi 160 spelare som sökte hjälp och det ökar för varje år, säger Michael Bennet på spelarorganisationen PFA.

Aaron Lennon irrade förvirrat omkring vid en motorväg i Salford utanför Manchester i söndags. Polisen tillkallades till platsen och förde Everton-spelaren till sjukhus. Där vårdas den tidigare Tottenham-spelaren, som även har meriter från spel med det engelska landslaget, fortfarande för en stressrelaterad sjukdom. 

Everton har bekräftat att 30-åringen lider av svårigheter med sin mentala hälsa och klubben har tydligt, precis som stora delar av fotbollsvärlden, uttalat sitt stöd till den kvickfotade yttern. 

Och nu har Lennons sjukdom lyft frågan om professionella fotbollsspelares psykiska hälsa. Spelarorganisationen PFA (Professional Footballers Association), som hjälper fotbollsproffs från Wales och England, har sedan 2012 erbjudit spelare hjälp. Och Michael Bennet, ansvarig på organisationen, menar att det finns ett stort behov av hjälp just med spelarnas mentala hälsa. 

– Förra året hade vi 160, av vilka 62 är aktiva i sina karriärer och 98 är före detta spelare, och det växer år för år, säger han till organisationens hemsida.

– Nyckeln för mig är att se till att våra medlemmar är medvetna om det här och ju mer vi ökar medvetenheten, desto mer kommer folk använda våra tjänster.

"Aarons fall gör mig ledsen" 

Innan Lennon flyttade till Tottenham spelade han tillsammans med Clarke Carlisle i Leeds. Carlisle har tidigare varit ordförande för PFA och han har själv lidit av mentala problem. 2014 försökte han ta sitt liv. Nu känner han starkt för Lennon. 

– Aarons fall gör mig ledsen eftersom han är en före detta kollega och vän till mig, men jag är inte alls chockad eftersom statistiken visar att han tillhör en grupp som har lätt att påverkas av det här. Inte bara för hans ålder utan även sett till social demografi: en ung, svart man i en modern tid är extra känslig för vissa hälsoproblem.