12-årige Dima från krigsdrabbade Mariupol avgjorde för Sjachtar Donetsk

Kriget rasar i Ukraina och storklubben Sjachtar Donetsk har blivit utan hem. I stället spelas välgörenhetsmatcher och på skärtorsdagen fick den 12-årige flyktingen Dima göra det avgörande målet i 3–2-segern mot Lechia Gdansk.

ANNONS
|

Ukraina har drabbats och drabbas hårt av kriget och storklubben Sjachtar Donetsk står utan hem och utan liga att spela i. I stället är laget ute på ”fredsturné” i Europa där det samlas in pengar för att stötta hemlandet i kriget mot Ryssland.

På skärtorsdagen var laget inbjudet till Polen för välgörenhetsmatch mot Lechia Gdansk.

Då fick den 12-årige flyktingen och Sjachtar Donetsk-supportern från drabbade Mariupol Dima en central roll. Dima, som flytt från Mariupol till Polen, byttes in på tilläggstid vid ställningen 2–2 och fick rulla in det avgörande 3–2-målet till stort jubel från både medspelare och motståndare och de drygt 12 000 åskådarna.

ANNONS

Enligt polsk media har Sjachtar Donetsk hittills samlat in omkring 200 000 kronor under fredsturnén.

– Fotbollsdiplomati kommer hjälpa oss involvera miljontals fans runt om i världen i att hjälpa Ukraina, vilket är väldigt viktigt. Med den här turnén kommer vi fortsätta dra uppmärksamhet till Rysslands aggression mot Ukraina och samla in mer pengar till den ukrainska armén, sa ukrainska utrikesministern Dmytro Kuleba när initiativet presenterades.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS