Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Göteborgs Pauline Hammarlund jublar efter att ha gjort 1-0 under en träningsmatch mellan Göteborg och Rosengård. Bild: DANIEL STILLER
Göteborgs Pauline Hammarlund jublar efter att ha gjort 1-0 under en träningsmatch mellan Göteborg och Rosengård. Bild: DANIEL STILLER

Övertygande seger mot guldkandidaten

Matchstarten dröjde i en och en halv timme på grund av busshaveri i Halland. Första målet kom snabbare. Redan i minut två gav Pauline Hammarlund Göteborg ledningen i tuppfäktningen mot Rosengård.
– Jag är superstolt på många sätt och vis, säger GFC-kaptenen Emma Berglund.

Damallsvenska premiären närmar sig. Två av toppkandidaterna, Göteborg FC och FC Rosengård, möttes på torsdagseftermiddagen i träningsmatch på Valhalla IP.

För båda lagen blev det ett ypperligt tillfälle söka struktur och slipa på detaljer. Det verkar vara 3-5-2 som gäller för dessa två bjässar i svensk damfotboll i år.

Det var åtminstone så de ställde upp i sommarvärmen dagen före midsommarafton.

Allra bästa lyckades hemmalaget. Förutom målet, som distinkt prickades dit av anfallaren Pauline Hammarlund, skapades ytterligare att anfall kvalificerade målchanser, där Emma Berglunds nick från nära håll var den kanske allra bästa.

Här var Rosengårds målvakt Zecira Musovic med på noterna och svarade för en fin räddning.

– Jag tycker vi gör en fantastisk bra första halvlek där Rosengård får jaga väldigt mycket boll. Det var med mersmak. Vi orkade väldigt bra också, säger GFC-tränaren Mats Gren.

Matchen spelades i ett högt tempo och på en god teknisk nivå.

I frånvaro av Loes Geurts (hjärnskakning), Julia Roddar (lår), Beata Kollmats (knä) Stina Blackstenius (försiktighetsåtgärd) och Elin Rubensson (gravid) är tränarna Mats Gren och Jörgen Ericsson i färd med att skapa ett ”nytt” lag. Trebackslinjen med Filippa Curmark, Emma Kullberg och nya lagkaptenen Emma Berglund börjar redan bli samspelt och ger finska yttrarna Emma Koivisto och Natalia Kuikka mod att fylla på i offensiven.

På mittfältet finns alternativ. Mot Rosengård valde GFC två defensiva mittfältare i Vilde Böe Risa och Filippa Angeldahl och en offensiv, Julia Zigiotti Olme. Längst fram känner Pauline Hammarlund och Rebecka Blomqvist varandra väl, vilket syns i spelarnas rörelsemönster.

– Från ”Falken” (Jennifer Falk) nere i målet till spelarna som började och avslutade matchen på topp så tycker jag att det finns väldigt mycket vi kan ta med oss. Framför allt kanske mittfältsspelet bidrar till ett stort lugn och vi kan många gånger komma ur deras press, säger GFC-kaptenen Emma Berglund.

Hur kändes det för egen del?

– Det kändes bra. Skönt att få vara i gång igen. Visst, självklart känner man att det är två topplag som möts. Tempot var väldigt högt och det är man kanske inte jättevan vid, men det var skönt att få riva av en sådan här match, säger Berglund.

Kullberg nätade

2–0-målet innehåll flera fina moment. Precisionen i inspelet från högerkanten av Emma Koivisto, löpning och mottagning av Rebecka Blomqvist och positioneringen och placeringen av målskytten Emma Kullberg.

På bänken fanns nyförvärven Annika Schmidt och Annna Csiki samt provspelaren Brianne Folds. Ungerska Anna Csiki kom in med en kvart kvar som vänsterbreddare, amerikanska Brianne Folds fick ett par minuter i slutet som central mittfältare.

Rosengård spelade upp sig efter paus och borde exempelvis haft en straff. Även Göteborg hade bud på fler mål, bland annat träffade Julia Zigiotti ribban.

– Första kvarten av andra halvlek var vi kanske inte riktigt lika på tårna, men sedan tog vi över matchen igen och det kändes som att vi hade mer kraft och mer lugn och ro med bollen. Laget gör en fantastisk insats idag, säger Mats Gren.

På måndag väntar genrep mot Vittsjö på Valhalla, premiären spelas nästa söndag mot Kristianstad på Valhalla IP.

Så startade Göteborg

Jennifer Falk – Filippa Curmark, Emma Kullberg, Emma Berglund – Emma Koivisto, Vilde Böe Risa, Julia Zigiotti Olme, Filippa Angeldahl, Natalia Kuikka – Rebecka Blomqvist, Pauline Hammarlund.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.