Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Överlägset Häcken närmar sig värvning av isländska

Hon har bara varit i Sverige i två veckor, men har redan gjort två inhopp för BK Häcken. 19-åriga isländskan Dilja Zomers är nu nära ett kontrakt med klubben – som hon i så fall skulle dela med sin pojkvän.

Häcken var totalt dominant i matchen mot Vittsjö. Hemmalagets aggressiva press skapade problem för skåningarna som medföljde att Häcken vid flera tillfällen kunde vinna bollen högt och gå till attack.

Vid ställningen 6–0 i mitten av den andra halvleken började tränare Mats Gren möblera om lite i laget, varpå 19-åriga Dilja Zomers fick hoppa in. Isländskan gjorde debut i den gulsvarta dräkten redan förra helgen.

Hur kommer det sig då att en isländsk fotbollsspelare helt plötsligt bestämmer sig för att flytta till ett – för dagen – iskallt Göteborg?

Svaret stavas Valgeir Lunddal Fridriksson. Häckens herrlags 19-åriga nyförvärv från Island – som är tillsammans med Dilja Zomers.

– Jag ville flytta hit med honom. Mitt mål var att hitta något lokalt lag jag kunde spela med. Han kollade med Häcken och efter att de tittat på några klipp frågade de om jag ville träna med dem, säger Zomers och fortsätter:

– Det gick bra och nu är de intresserade av att skriva ett kontrakt.

Tränare Mats Gren:

– Hon bara gled in här! Jag hade pratat med Martin (Ericsson, sportchef) och han hade sagt att hon skulle komma hit, men jag hade inte fattat att hon skulle flytta hit permanent.

Landslagsspelare för Island

Redan efter första träningen tog Mats Gren Zomers åt sidan för att höra om hur det ser ut i framtiden.

– Då sa hon att hon flyttat hit permanent. Efter det har hon fortsatt träna och det har sett bra ut. Hon är väldigt trygg med bollen, har en hög löpkapacitet och bra spelförståelse, säger han.

Nu verkar det som att Zomers blir kvar i klubben.

– Vi vill ha kvar henne. Det handlar om att hitta en lösning med hennes isländska klubb, men det låter inte som att det ska vara några problem.

Zomers har gjort flera matcher för isländska U17-landslaget och har – precis innan flytten – också fått träna med A-landslaget.

– Mitt mål med fotbollen handlar närmast om att få göra några matcher med Häcken och förhoppningsvis också några i landslaget. Jag spelar helst som ytterforward eller som ”nummer tio”, säger hon.

Matchen mot Vittsjö slutade med kross – Häcken vann med hela 7–0.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.