Östersund sänkte Blåvitt: "Det är för dåligt"

Blåvitt hade ett par jättechanser – men Östersund vann mötet på Gamla Ullevi efter en rivstart från bortalaget och en direkt svag första halvlek av IFK Göteborg. – I 25 minuter står vi och tittar på Östersund, säger tränare Alf Westerberg.

|

Med två raka segrar i ryggen var det ett Blåvitt med självförtroende som tog sig an Europa League-succén Östersund på Gamla Ullevi. Men om det var bra form på förhand i hemmalaget syntes inte det under den första halvleken.

Östersund tog omedelbart tag i taktpinnen och redan efter en knapp minut var Ludvig Fritzson nära att pricka in 0-1, men skärpan saknades och avslutet gick högt över.

Det dröjde dock inte länge innan Fritzson fick en ny chans – och den gången satt bollen i nät. Ken Sema trixade sig fram i offensivt straffområde innan han med en nätt lyftning hittade Fritzson som, med en halvträff, lyckades få bollen i nät bakom Erik Dahlin. Tung start för Blåvitt och burväktaren som inte hade vaktat målet på Gamla Ullevi sedan sommaren 2012.

– Känslan jag har är att han ville dra till den, men han gör det bra och lyfter den i bortre, säger Dahlin om målet.

Hysén och Boman brände jättechanser

Efter baklängesmålet fortsatte Östersund att trumma på och IFK Göteborg, där tränare Alf Westerberg var allt annat än nöjd med sitt lags uppträdande, fick långa stunder knappt låna bollen. Jamie Hopcutt testade avslut, men Erik Dahlin avstyrde med en bra räddning. Nästa gång var det Sotirios Papagiannopoulus som sköt efter en hörna, även då var Dahlin med.

Under matchens första 40 minuter hade IFK knappt en tillstymmelse till målchans – men under den första halvlekens fem sista minuter vaknade hemmalaget, och det rejält. Först fick Tobias Hysén ett jätteläge, men fri med Andreas Andersson kunde anfallaren inte överlista målvakten, som ett par minuter senare stod för ytterligare en jätteräddning när han fick en handske på Mikael Bomans avslut från nära håll.

– Jag försöker placera den i bortre, men det är inget annat än ett dåligt avslut, säger Hysén om sin chans.

Fansen buade ut hemmalaget

Och efter paus flyttade Blåvitt fram trupperna. Kamraterna satte in pressen tidigare och gav Östersund mindre tid med bollen. Samtidigt var det ändå ÖFK som skapade det mesta och det bästa. Sebastian Eriksson spelade fel och gav Jamie Hopcutt ett friläge, men britten sköt precis utanför Erik Dahlins vänstra stolpe.

Blåvitt fortsatte dock att försöka och under slutdelen av matchen var det hemmalaget som tryckte tillbaka Graham Potters manskap. Sam Adekugbe kombinerade sig fram och med ett bättre avslut hade kanadensaren blivit målskytt, men skottet gick rakt på och vållade inte Andreas Andersson några problem.

Några fler mål blev det inte och Östersund vann med 0-1. Tobias Hysén var ordentlig besviken över insatsen, inte minst med det som hemmalaget presterade under matchens första halvtimme.

– När vi har suttit och pratat om det i tre dagar, men ändå släpper in ett mål så... Då blir det svårt. Då kan vi diskutera hur mycket som helst kring hur vi ska stoppa de olika lagen. Åker vi på en sådan med en gång när vi är förberedda på det, då vete fan vad vi sysslar med, säger Tobias Hysén.

Han fortsätter:

– Det är för dåligt. Vi kan inte skylla på något annat än att vi inte är påkopplade. Varför vi inte är det vet jag inte.

När Blåvitt-spelarna tackade hemmaklacken efter slutsignalen visade flera åskådare i publiken sitt missnöje och buade åt laget. Men det är ingenting som den rutinerade anfallaren lägger någon större vikt vid.

–För mig är det skit samma. När vi förlorar bryr jag mig inte så mycket om det är buande eller inte. De har rätt att tycka vad de tycker, och vi ska inte förlora på hemmaplan. Så är det. Tycker de att vi var så dåliga att vi förtjänade att bli utbuade så får de göra det. Det är upp till dem. Jag tycker att vi kämpade, men sedan var vi inte tillräckligt vassa tekniskt i dag.