Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/7

Östersund chockskrällde igen – leder gruppen

Östersund fortsätter överraska i Europa League. På torsdagskvällen kom nästa storskräll för Sveriges enda Europahopp när Brwa Nouri sänkte Hertha Berlin med matchens enda mål. – Jag är väldigt stolt, säger Nouri till kanal9 efter matchen.

Det var ett Berlin utan säsongens bäste målskytt Mathew Leckie, ordinarie mittbacken Kerim Rekik – och utan förmåga att ge Östersund klubbens första Europa-förlust i ett gruppspel någonsin. Samtidigt var det här en förberedd motståndare. Fjolårets Bundesligasexa gjorde inte om Galatasarays misstag att underskatta ÖFK och flög upp till Sveriges mitt med vetskap om vad som väntade.

I allsvenskan har jämtarna vant sig vid en övervägande majoritet av bollinnehavet. I Europa är motståndet – och bollinnehavsfördelningen – på en annan nivå. Efter en kvart ledde Hertha den statistiken med 65-35. Och i chansväg hade tyskarna fram tills dess övertaget.

Nouri säkerheten själv

Men vad spelar det för roll när den här jämtländska sagan aldrig verkat ta slut? En något tveksam straff föll i Östersunds favör. Precis som brukligt var kapten Brwa Nouri hundraprocentig från elva meter. Bollen mitt i mål. Matchen svängde direkt.

– Vilken jävla kämpaglöd. Förra straffen var åt ett annat håll, jag tänkte att han kanske hade sett den. Jag kände att mitten var säkrast, säger Nouri till kanal9. 

Ken Sema och Saman Ghoddos såg ut att explodera av självförtroende efter landslagsuttagningarna, Fouad Bachirou såg ut att ha hundra ben och fötter på mitten – och Alhaji Gero stångades mot tyska mittbackar som om de spelat i superettan.

Efter målet var det plötsligt Östersund som såg ut att till vardags spela i en av världens bästa ligor. Trots kylan var värmen hög på Jämtkraft arena. Bortaklacken tände bengaler och pausade matchen för en stund. Den fick tempot att skjuta i höjden igen. Saman Ghoddos sköt en decimeter utanför två gånger om, Hertha stormade fram åt andra hållet och sköt flitigt på och runt Aly Keita och när inte han var där stod Häcken-ratade Ronald Mukiibi i vägen. Han glidtacklade, kastade sig på mållinjen – och höll ÖFK:s bräckliga ledning i schack.

"De var jävligt bra"

Med kvarten kvar byttes Mukiibi ut men hemmalaget höll ut, även om det var nära att Tom Pettersson med en sträckt vrist sköt in bollen i eget mål. Aly Keita nickräddade dock, med stor förvåning i blicken, bort bollen.

– Vi har inte jobbat så här hårt på den här arenan sedan jag kom till den här klubben. De var jävligt bra, säger Brwa Nouri till kanal9. 

Andra raka segern i gruppen, efter lika imponerande 2–0 mot Zorja Luhansk i första omgången, innebär att ÖFK nu toppar gruppen – med tre poäng ner till konkurrenterna.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.