Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Amid Al-Ammari gestikulerade mot Örgrytes supportrar i samband med lagkamratern Alexander Jallows ledningsmål.  Bild: MICHAEL ERICHSEN
Amid Al-Ammari gestikulerade mot Örgrytes supportrar i samband med lagkamratern Alexander Jallows ledningsmål. Bild: MICHAEL ERICHSEN

Örgryte utreder anklagelser om rasism

Örgryte tappade ledning och förlorade tungt mot Jönköping Södra i cupen på söndagen. Men efterspelet har handlat om J-Södra spelarna Alexander Jallow och Amir Al-Ammari. Spelarna berättade att de utsatts för rasistiska tillmälen under matchen. Nu skriver Öis på sin hemsida att klubben utreder händelsen.

Efter Karl-Johan Lindblads tidiga ledningsmål tappade Örgryte både kontrollen och poängen i hemmamatchen mot seriekollegan Jönköping. 1-0 blev 1-2 och möjligheterna till avancemang minskade därmed avsevärt.

Men det var inte resultatet eller vändningen i matchen som den Jönköpingsbaserade tidningen Jnytt fokuserade på efter matchen. I stället berättade tidningen i sällskap med Fotbollskanalen om att Jönköpings mittfältare Alexander Jallow hade hört rasistiska ord från läktarhåll under matchen.

– Jag fick höra rasistiska ord under hela andra halvlek och det är något jag alltid kommer stå upp mot. Rasismen kommer aldrig segra, sa Jallow till Jnytt efter matchen.

Spelaren firade sitt matchvinnande mål med att gestikulera mot hemmalagets supportrar tillsammans med lagkamraten Amir Al-Ammari. Även han upplevde sig utsatt för rasism under matchen.

– Det var vissa personer i publiken som sa rasistiska ord. Det var inte allihopa och jag menar inte Öis står för det. Men vi hörde rasistiska ord och vi stod upp för varandra och visade att det inte hör hemma på en fotbollsplan, sa han till Fotbollskanalen.

Öis tar kraftigt avstånd

På måndagsförmiddagen publicerade Örgryte en text på sin hemsida där klubben tar avstånd från alla former av rasism. GP har varit i kontakt med klubbens ordförande Joacim Nordh som hänvisar till samma pressmeddelande.

"ÖIS Fotboll tar kraftigt avstånd från all form av rasism. Rasism hör inte hemma någonstans. Inte på läktarna. Inte hos ÖIS. Inte i samhället. Ingenstans.

ÖIS är en inkluderande förening med en klar och tydlig värdegrund där alla välkomnas oavsett nationalitet, etniskt ursprung, religion, ålder, könsidentitet och sexuell läggning samt fysiska och psykiska förutsättningar. Alla är välkomna i ÖIS Fotboll", skriver klubben.

Örgryte meddelar också att klubben utreder händelsen. Bland annat har kontakt tagits med förtroendevalda supportrar, arenapersonal och spelare. Enligt klubben har ingen de varit i kontakt med hört något rasistiskt under matchen.

"Vi kommer fortsätta att undersöka och verkligen gå till botten med detta. ÖIS står upp för allas lika värde. ÖIS står upp mot rasism och kommer alltid att göra så. Vi är ÖIS och i ÖIS är alla välkomna", fortsätter klubbens uttalande.

GP pratade med domaren Nermin Cisic efter söndagens match. På frågan om han eller matchdelegaten hade noterat någon rasistiska tillmälen under matchen svarade Cisic:

– Nej, tyvärr inget som vi noterade eller hörde.

GP söker berörda spelare.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.