Örgryte IS vände och slog serieledaren

Varberg kan förlora på hemmaplan. Öis stod för en fantastisk andra halvlek och slog serieledarna med 2-1.
– Fru Fortuna är med oss i dag, säger Öis tränare Thomas Askebrand.

|

Öis kom till Påskbergsvallen för att mäta sig med serieledarna Varberg – en serieledare som inte har förlorat en enda hemmamatch på hela säsongen.

Sällskapet å sin sida har gått två månader i superettan utan förlust.

Det var upplagt för fotbollsfest den här stekande söndagen på västkusten mellan tabellettan Varberg, 36 poäng, mot jagande Öis på 26 poäng.

17.30 blåste domare Granit Maqedonci igång matchen på Påskbergsvallen.

Tre minuter senare hade serieledarna tagit ledningen genom Nahom Girmai Netabay.

En omställning på Öis vänsterkant, inspel snett inåt bakåt och en smekning i krysset gav Sällskapet en mardrömsstart i matchen.

Varberg tryckte på därefter och var ett långt David Engström-ben från att få ett nytt friläge inne i boxen.

Det fick räcka, tyckte Öis tränare Thomas Askebrand som började gestikulera nere vid sidlinjen efter tio minuters spel. Sällskapet blev något bättre efter det och fick en superchans till att kvittera genom Fredrik Zanjanchi, som på Alexander Bernhardssons inspel inte lyckades rikta skarven mot mål.

Nära.

Därefter tog Varberg tag i taktpinnen igen. Öis fick jaga boll, Öis fick slita, Öis spel stämde inte. Varberg fick rulla. Öis fick jaga.

Hemmalaget tog sig framförallt fram på Sällskapets vänstersida, där bortaförsvaret inte lyckades få bukt på de grönsvarta.

Strax innan halvtid var Varbergs Robin Book ytterst nära att utöka ledningen till 2-0 efter att ha dragit ett skott från nära håll stenhårt i ribban.

Öis hade svettiga första 45 minuter. Bättre blev det inte när Filip Almstöm Tähti tvingades utgå skadad strax innan paus. Det såg inte bra ut.

Rivstart av Sällskapet

Andra halvlek han knappt börja innan Varberg fick ett ypperligt tillfälle att utöka ledningen på frispark. Frisparken däremot, tog rätt i muren.

Därefter kom en scenförändring – en snabb sådan.

54 minuter in i matchen sprang Alexander Bernhardsson sig fri och efter ett motlägg (?) med Varbergs målvakt August Strömberg kunde den kvicke yttern få med sig bollen och enkelt rulla in kvitteringen i öppen kasse.

Det målet gav Öis energi. Det målet gav Bernhardsson energi.

Tre minuter senare small det igen.

Återigen var det Öis rappa 20-åring som behärskat prickade in vändningen efter att Sällskapet fint rullat runt bollen utanför straffområdet. Bollen nådde till slut Bernhardsson som inte gjorde någon i bortaföljet besviken.

1-2.

Ledningsmålet från de rödblåa ökade intensiteten i matchen.

Varberg försökte, Öis stod emot med utmärkt försvarsspel.

Gustav Ludwigson var nära, med en lurig nick, att ställa Strömberg i hemmamålet och utöka ledningen.

Varberg försökte på nytt, med ett nytt guldläge på frispark. De kom närmare den gången, men inte förbi Fredrik Andersson i målet.

De sista minuterna forcerade hemmalaget med allt inne i straffområdet. Det hjälpte inte.

Öis kunde hålla undan och tog en väldigt stark bortavinst.

– Det är en tät och tuff match mellan två lag som är rätt intensiva och som är duktiga på att jobba hårt och spela bollen snabbt. Det kändes som att det kunde bli en rejäl omgång – vilket det också blev, säger Öis tränare Thomas Askebrand och fortsätter:

– Tittar man fotbollsmässigt tycker jag att BoIS är mycket bättre än oss, det är väl egentligen mitt fel för jag trodde nog att Jocke (Persson) och company skulle spela lite kortare och att vi skulle kunna sno lite boll högre upp i banan. Men vi faller lite på eget grepp. Det känns inte eller ser inte bra ut. Gör de 2-0 på ribbskottet får vi en rejäl uppförsbacke. Fru Fortuna är med oss i dag, det kan man inte säga något annat om. Det är två bra lag som förhoppningsvis är med i toppen och fajtas hela året.

Trodde du på tre poäng inför matchen?

– Faktiskt. Jag tycker det har sett bra ut på träningarna i veckan, det har varit koncentrerat. Jag trodde på det. När man får målet insläppt efter två minuter är man inte lika lycklig, men vi hade 88 minuter att göra något åt det.