Allsvenskan körd för Öis – trots sent straffmål

David Engström kvitterade i den 92:a minuten. Det hjälpte föga. Kryss mot Degerfors innebär att alla chanser att nå allsvenskt avancemang är helt borta för Rödblått.
– Att ta noll poäng mot lag som Västerås och Trelleborg, då blir det svårt att gå upp till allsvenskan, säger Engström.

ANNONS
|

Örgryte med en promilles chans att nå kvalplatsen.

Degerfors med en promilles chans att nå kvalplatsen.

Det var snarlika förutsättningar för båda lagen när sexan mot femman drabbade samman på Gamla Ullevi på tisdagskvällen.

När 95 minuter fotboll var avklarat var det 1–1 på resultattavlan och det sista halmstrået om att nå allsvenskan är därmed borta för rödblått.

– Som matchen är tycker jag att 1–1 speglar resultatet. I första halvlek hade vi en period då vi inte kom upp i nivå. Sedan ryckte vi upp oss, säger David Engström som blev sen poängräddare när han i den 92:a minuten prickade in 1–1 efter att domare Fredrik Hansson blåst straff.

ANNONS

Straffkvitteringen räckte inte

Inbytte Joel Qwiberg slog ett inlägg som Jacob Ortmark täckte med armen. Engström var säker från elva meter och rullade iskallt in Öis första straffspark för säsongen.

– Otroligt nog var det här första straffen, efter 28 omgångar. Det är helt sanslöst. Men den satt där den skulle. Jag hade bestämt mig innan. Jag visste att den skulle sitta.

Han fortsätter:

– Jag och Amin har delat ansvar, men jag sade att jag var sugen så det var bara att sätta dit den.

I sista minuten hade Öis sedan också en chans att avgöra, men Gustav Ludwigson fick inte träff. Innan dess hade båda lagen också haft ett par vassa möjligheter.

Degerfors tog ledningen i den första halvleken när Erik Björndahl nådde högst på en hörna. Filip Almström Tähti rensade undan men domare Hansson bedömde att försvararen gjorde det på fel sida mållinjen.

Bernhardsson gick sönder

Öis, som fick Alexander Bernhardsson skadad tidigt, hade ett par halvlägen fram till att utjämna men det var underläge inför andra halvlek.

Efter paus trummade hemmalaget på. Inbytte Ailton Almeida var nära men sköt över i fritt läge. Gustav Ludwigson hade också han en vass chans men bollen smet precis utanför. Degerfors var inte heller ofarligt och Fredrik Andersson bjöd på häftig dubbelräddning när Marcus Astvald var framme.

ANNONS

Till slut satt alltså kvitteringen som dock var av ringa betydelse.

Säsongen är körd för Örgryte som inte heller 2020 spelar allsvenskt utan får fortsätta kämpa vidare i superettan.

– Såklart är det här en besvikelse. En sådan här match är det tre poäng vi ville ha, det är surt.

När det gäller säsongen i stort hade David Engström ingen klar analys vad som har saknats, men sämre prestationer mot lag på undre halvan var en sak han valde att peka på som en anledning till att det inte räckt hela vägen.

– Uppenbarligen har vi haft problem mot lag på nedre halvan. Vi har matcher mot Västerås och Trelleborg där vi har tagit noll poäng. Vi får titta på de bitarna och analysera det. Det är ingenting jag har ett bra svar på nu varför det är så, men att ta noll poäng mot de lagen, då blir det svårt att gå upp till allsvenskan ...

ANNONS